Artnit

Četvrtak, 05 Juni 2014 14:14

Gajenje čuvarkuće Istaknut

Sempervivum tectorum, poznat kao čuvarkuća, kamena ruža ili debela koka je veoma otporna biljka i ima skromne zahteve kada je u pitanju nega. Uspeva i u uslovima gde mnoge druge biljke ne uspeju da se izbore za opstanak. Ovo je idealna biljka za sve one koji nemaju dovoljno prostora ili im često nedostaje vremena za negu i održavanje biljaka.

Čuvarkuća je veoma otporna na veliki broj spoljnih uticaja i može preživeti i u veoma nepovoljnim uslovima. Otporna je na veoma visoke temperature i sušu, kao i na niske temperature i mrazove, a nešto slabije podnosi vlagu.

Za gajenje čuvarkuće je potrebno samo malo prostora. Dobro uspeva na otvorenom mestu, osunčanom i vetrovitom, a najviše joj odgovaraju pozicije okrenute ka jugu.

Čuvarkuća se može gajiti u plitkim posudama, na terasi, balkonu ili u kući, kao i na otvorenom zemljištu u vidu niskih brdašaca. Pri sađenju gustina treba da bude od 12 do 20 biljaka na m². Veličina saksije zavisiće od sorte koja se gaji.

Čuvarkuća uspeva na vrlo skromnoj i lošoj podlozi, gde većina biljaka ne opstaje. Uspešno opstaje i na kamenitom tlu, čak i na površinama poput cigli, drveta i nekih vrsta kamenja, zbog izuzetne sposobnosti da raste i uspeva u okruženju bez komposta. Odgovara joj vodopropustljivo tlo koje je slabo hranljivo. Preporučuje se da se gornji sloj zemlje prekrije krupnijim peskom, sitnijim kamenčičima ili sitnijom kamenom rizlom, u debljini od oko 10 mm.

Pošto čuvarkuće čuvaju zalihe vode u svojim debelim listovima, zalivanje u normalnim uslovima skoro i nije potrebno. Dovoljno je samo da se, kada su velike vrućine poliju sa malo vode.

Svake dve do tri godine, čuvarkuća se može prihraniti, razređenim tekućim đubrivom, ali oprezno.

Iako čuvarkuća ima regenerativne sposobnosti, vodite računa da je ne oštetite prilikom presađivanja. Dodajte peska u zemlju i veoma malo zalijte vodom.

Čuvarkuće se razmnožavaju odvajanjem malih rozeta, koje često već imaju svoje korenčiće. Moguće je i razmnožavanje semenom, ali pošto je ono veoma sitno, ovaj postupak je komplikovan i traje dugo.

Listovi čuvarkuće se beru od marta do oktobra, a ako raste u saksiji u kući, onda tokom čitave godine.

Čuvarkuće su posebno dobar izbor za kamenjare, suvozidove u vrtu i krovne vrtove. Zbog raznovrsnih boja i oblika zanimljivi su posađeni u saksiji ili žardinjeri. Sade se i na panjevima, koje veoma brzo obrastu.

Uz čuvarkuće mogu da se sade biljke slabijeg rasta, koje dobro podnose sušu. To mogu biti neke vrste majčine dušice, žednjaka, iberisa, niski karanfili ili zvončiči.

Pročitano 75570 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 16 Avgust 2019 10:23

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Gajenje čuvarkuće