Artnit

Utorak, 03 Juni 2014 14:27

Nega iberisa Istaknut

Iberis ili tatarsko cveće, kako se često zove je otporna baštenska biljka, i nije mu potrebna posebna nega. Gaje se jednogodišnje i višegodišnje vrste, koje mogu da se kombinuju u kamenjaru, a zanimljive su njegove kombinacije i sa niskim četinarima ili cvetnim šibljem u vrtu.

Iberis se sadi u kamenjare i u pukotine suvih zidova, ali je dobar izbor i za vrtove, žardinjere i saksije. Odgovara mu sunčano zaštićeno mesto, ali dobro podnosi i polusenku.

Oko zalivanja iberis nije zahtevan. Dobro podnosi sušu, i skoro da ga i ne treba zalivati.

Iberisu odgovara srednje hranljivo, humusom siromašno, do blago peskovito zemljište, koje dobro propušta vodu. Nije mu potrebno prihranjivanje.

U zavisnosti od vrste iberis se sadi pojedinačno ili po grupama. Visoke vrste se najčešće sade pojedinačno na travnjacima, a niske vrste grupno, po više komada.

U rano proleće iberis se seje u vrtu direktno u zemljište. Da bi mogao da se širi nesmetano kasnije ga treba prorediti u razmacima od 20 do 30 cm. Može se razmnožavati mladim, vršnim neprocvetalim reznicama u kasno proleće ili početkom leta.

Iberis brzo raste i cveta bogato i neumorno do prvih jesenjih mrazeva. Da bi sledeće sezone bujno cvetale višegodišnje vrste iberisa, posle precvetavanja ošišajte cvetne stabljike.

Pročitano 3546 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega iberisa