Artnit

Petak, 30 Maj 2014 15:35

Kana - canna Istaknut

Kana je veoma dekorativna baštenska biljka. Njeni krupni cvetovi intenzivnih boja i zanimljivih oblika ukrašavaju od juna pa sve do kasne jeseni parkove, bulevare, a niske vrste vrtove, terase i balkone.

Rod kana obuhvata oko pedeset vrsta biljaka, ali se uglavnom gaji oko dvadeset. Ime Kana potiče od grčke reči canna, što znači cev, valjak, a odnosi se na oblik stabla.

Kana potiče iz tropskih i suptropskih predela Amerike, a raste i na prostoru Indije na sunčanim položajima duž reka. U Evropu su prve biljke kane doneli Španci oko 1570. godine. Prva masovna proizvodnja kane počinje 1840. godine i do kraja XIX veka proizvedeno je mnogo novih sorti. Danas postoji oko 1200 raznih sorti.

Kana je zeljasta višegodišnja biljka koja raste iz podzemnih rizoma. Zavisno od vrste raste u visinu, od 60 cm do 1,5 m.

Listovi kane su jajastog oblika, krupni, široki i do 20 cm, a dugi i do 50 cm. Podsećaju na list banane, a svojom osnovom omotavaju stablo i cvetove. Mogu da budu plavo-zelene, tamnocrvene, tamnozelene, bronzano-zelene, svetlozelene, crvenkaste ili šarene boje.

Kana cveta veoma bogato i intenzivno od juna pa sve do prvih jesenjih mrazeva. Krupni cvetovi rastu asimetrično na vrhu stabljike. Cvet je bez mirisa i nalik je na cvet gladiole. Sastoji se od tri male zelenkaste latice i pet, ili manje upadljivo obojenih latica raznih boja - bele, žute, narandžaste, crvene ili ružičaste boje.

Plod kane je bodljikava loptica nepravilnog oblika. U njemu se nalazi veoma tvrdo sitno seme.

Posađene u vrtovima kane deluju veoma dekorativno. Niske sorte kane se sade u vrtu u gredice duž staze, pored stepeništa ili terasa, a mogu da se sade u žardinjere, sandučiće ili saksije.

Pročitano 3528 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 17 Avgust 2019 10:29

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Kana - canna