Artnit

Četvrtak, 22 Maj 2014 14:54

Santolina - svetolin Istaknut

Santolina ili svetolin je zanimljiva baštenska aromatična žbunasta biljka. Cveta u toku leta i ima puno sitnih žutih ili srebrnih cvetova. Veoma lepo izgleda u vrtovima ili saksijama na balkonu i terasi. Čest je izbor za kamenjar u vrtu.

Rod Santolina pripada porodici Asteraceae, i ima više vrsta zimzelenih žbunastih biljaka. Zbog tršavog ili pamučnog izgleda lišća, koji je često srebrne boje i podseća na lavandu nazivaju je i pamučna lavanda ili lavanda pamuka.

Santolina potiče sa Mediterana i raste u visinu od 10 do 60 cm.

Eterična ulja santoline upotrebljavaju se u medicini. U kulinarstvu se koristi kao dodatak čorbama i sosovima.

Kod nekih vrsta santoline listovi su jednostavni i veoma sitni, a kod nekih u obliku pera i lepo raspoređeni. Često su dlakavi, srebrne ili zelene boje, i obično aromatični.

Santolina cveta tokom leta, od juna do avgusta. Cvetovi su žuti ili srebrnasti, često u terminalnom rasporedu na dugim drškama.

Najpopularnije vrste santolina su Santolina chamaeciparissus i Santolina virens. Santolina chamaeciparissus je poznatija kao siva santolina ili siva pamučna lavanda, jer su listovi sivi. Cvetovi su žuti i uspeva dobro u sušnim ili planinskim predelima. Slična joj je Santolina viridis, koja ima zeleno lišće, a tokom leta srebrne ili žute cvetove.

Pročitano 9507 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 22 Avgust 2019 10:15

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Santolina - svetolin