Artnit

Nedelja, 18 Maj 2014 13:14

Nega nevestinog vela Istaknut

Gibasis geniculata, ili kako se u narodu zove nevestin ili mladin veo je veoma otporna puzavica. Cveta tokom celog leta, a neke vrste, tokom cele godine, ako su na toplom. Uz malo nege, napredovaće u domu, u vrtu, ili na terasi i na balkonu.

Iako podnosi i sunčane položaje, nevestinom velu više odgovara polusenovito mesto, i umerena toplota.

Nevestinom velu je potrebna vlažna, ali propusna zemlja.

U vreme rasta, od marta do avgusta, nevestin veo se zaliva svaki dan, a zimi znatno manje. Prihranjuje se jednom nedeljno u vreme rasta.

Nevestin veo može da se sadi u vrtu kao pokrivač zemljišta. Pre zime ga treba presaditi u saksiju i staviti u zatvoren prostor, gde je temperatura između 12 i 15 stepeni. Ako počne da vene, na proleće se mogu iseći osušene grančice. Iako se skrati do dna, vrlo brzo poraste.

Nevestin veo se razmnožava sam lakim osipanjem semena po vrtu ili prostim padanjem na zemlju u saksiji ili žardinjeri. Razmnožava se i reznicama koje se veoma brzo ožiljavaju, čak iako nisu u vodi. Kada se pojave žilice mlade biljke se sade pažljivo u zemlju na delimično svetlo mesto.

Razgranatu biljku nevestinog vela u saksiji, treba presađivati do jednom godišnje, na razdaljinu od 45 do 60 cm.

Nevestin veo nije isključivo sobna biljka, i leti ga treba izneti napolje.

U vrtu nevestin veo može da bude invanzivna biljka, kao korov i teško ga je iskoreniti. Zato ćete ga imati i više godina u vrtu.

Pročitano 10118 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 20 Avgust 2019 10:25

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega nevestinog vela