Artnit

Četvrtak, 15 Maj 2014 15:10

Gajenje peršuna Istaknut

Peršun može da se gaji u vrtu, ali je i jedna od najpogodnijih začinskih biljka za gajenje u saksiji. Peršun u saksiji je zanimljiv detalj u kuhinji, a njegovi listovi su uvek svež začin.

Peršun je dvogodišnja biljka. Najčešće se sadi od proleća do kasnog leta u bogatom i dobro dreniranom zemljištu, na sunčanom ili polusenovitom mestu. Pre sejanja seme treba natopiti preko noći u toploj vodi ili dobro zaliti leje.

Peršunu korenašu, sa razvijenim vretenastim korenom odgovara duboko, rastresito i normalno vlažno zemljište. Seme se seje u redove na rastojanju od 30 do 40 cm, na dubinu od 2 do 3 cm.

Peršun lišćar, sa razvijenom lisnom rozetom, nema posebnih zahteva prema sastavu zemljišta. Seme se seje u redove na rastojanju od 20 do 30 cm, na dubinu od 2 do 3 cm.

Da bi napredovao i bio bujan peršunu u vrtu je potrebno redovno plevljenje, zalivanje i prihranjivanje. Otporan je na mraz, i ako se u toku zime prekrije suvim šibljem, u rano proleće može imati sveže listove.

Peršun se može ponovo gajiti na istom mestu posle dve godine, jer iscrpljuje zemljište.

Peršun se sadi u duboku saksiju, bez previše rupa na dnu, da ne bi izgubio dosta vlage koja mu je potrebna. Pre nego što se poseje seme se potapa u vodu, gde ostaje preko noći. Seme se ubacuje u saksiju, popunjenu do tri četvrtine rastresitom i vazdušastom zemljom, a zatim sipa još zemlje do vrha saksije. Zemlja se polako potisne na dole, a zatim navlaži i pokrije plastičnom folijom. Preporučuje se svakodnevno zalivanje dok ne izniknu mlade biljke, kada se skida folija, a saksija potapa u vodu, dok se ne pojave kapi vlage na vrhu zemlje, a zatim sa podmetačem stavlja na stalno mesto.

Saksiju sa peršunom treba staviti na toplo mesto gde ima dovoljno svetlosti, ali ne na direktno sunce jer listovi žute.

Peršun treba redovno zalivati. Zemlja u saksiji treba da bude stalno blago vlažna, a u podmetaču malo vode. Prija mu i prskanje vodom.

U periodu vegetacije, kada peršun aktivno raste, prihranjuje se tečnim đubrivom jednom mesečno ili granulama koje se ubace u površinu svaki drugi mesec.

Da bi gušće rastao i imao intenzivniji miris, peršun se može rezati makazama, kada pusti velike stabljike i listove.

Pročitano 29838 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 16 Avgust 2019 10:26

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Gajenje peršuna