Artnit

Ponedeljak, 07 April 2014 15:42

Spomenak - simbol ljubavi koja nikada ne umire Istaknut

Cveće Myosotis, u narodu poznato i pod imenima spomenak, nezaboravak i potočnica nosi patinu starih vremena i nekada se često sadilo u vrtovima i saksijama. Danas njegovi sitni, uglavnom plavi cvetovi sve više postaju ukras vrtova, terasa i balkona.

Myosotis, ili spomenak kako se često zove, pripada porodici Boraginaceae. Rod je dobio ime po latinskoj reči myos što znači miš, jer su mu listovi nalik na mišje uvo. Postoji oko 200 vrsta ovog roda, sa mnogo varijacija, a kao baštenska biljka najviše se gaji Myosotis alpestris.

Spomenak potiče iz Evrope. Raste veoma bujno u kompaktnom žbunu, u visinu od 15 do 30 cm. Stablo i listovi su pokriveni sitnim dlačicama. Listovi su jezičasti skupljeni u rozetu iz koje izvire cvetna drška.

Spomenak cveta u toku celog proleća, dok ne nastupe velike vrućine. Cvetovi su veoma brojni, sitni, petočlani, i najčešće plave boje, a mogu da budu i u beloj i ružičastoj boji. Njegove semenke se nalaze u malim mahunama, duž stabljike u cvetu.

Spomenak je nežna biljka koja se sadi na rubu vrtne gredice ili između lala ili drugih visokih biljaka u vrtu da bi pokrio zemljište između njih. Širi se veoma brzo i dobar je izbor za ivičnjake. Posađen u žardinjeru ili saksiju sa drugim cvećem postaje zanimljiv detalj i na terasama i balkonima.

Uz spomenak se vezuje zanimljiva simbolika. Tako je engleski kralj Henri IV uzeo ovaj cvet za svoj simbol za vreme njegovog izgnanstva 1398. godine, i zadržao ga kao simbol po povratku u Englesku sledeće godine. U Nemačkoj se u XV veku verovalo da one koji nose ovaj cvet neće zaboraviti njihovi ljubavnici. U viktorijanskom jeziku cveća bio je simbol verne i prave ljubavi, i zato su ga često nosile dame kao znak vernosti i trajne ljubavi. Ovaj cvet su takođe razmenili ledi Četerli i njen ljubavnik, u romanu Ljubavnik ledi Četerli Dejvida Herberta Lorensa.

Legenda kaže da su u srednjem veku vitez i izabranica njegovog srca šetali pored reke. Devojka je ugledala prelepo plavo cveće koje je raslo blizu obale, i zamolila je viteza da joj ga ubere. Kada se vitez ispružio ka cveću da bi ga ubrao, okliznuo se i pao u reku. Težak oklop ga je sprečio da pliva, i počeo je da tone. Pošto je ubrao željeno cveće za devojku potonuo je uz uzvik: "Ne zaboravi me"! Otada je ovaj cvet postao poznat kao nezaboravak, i svojim imenom asocira na pravu ljubav, ljubav koja nikada ne umire.

Pročitano 26631 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Spomenak - simbol ljubavi koja nikada ne umire