Artnit

Sreda, 26 Mart 2014 17:25

Puzavica - neobičan ukras terasa i balkona Istaknut

Puzavice stvaraju vizuelno zanimljiv prostor terase ili balkona. Njihovo lišće i cvetovi unose boju, teksturu i formu. Boje cvetova mogu da se usklade sa šemom boja eksterijera ili enterijera doma, pošto terase i balkoni često imaju staklena vrata sa kojih se pruža pogled iz unutrašnjosti prostorije. Izbor puzavica je veliki. I bez obzira da li cvetaju ili ne cvetaju, ili su listopadne ili zimzelene, uglavnom rastu brzo i veoma su otporne.

Prazne površine terasa ili balkona mogu se pokriti nekom puzavicom, a neugledni zidovi sakriti.

Ako se razapne na unapred napravljenu konstrukciju nadstrešnice puzavica će praviti hladovinu na terasi i balkonu. Posebno za vreme vrelih letnjih dana njeni listovi i cvetovi mogu da postanu prirodna "zavesa" ispred velike staklene površine u domu.

Za puzavicu nije neophodna skupa i komplikovana konstrukcija. Sve što je potrebno je velika saksija i nešto uz šta će da se penje, obično će biti dovoljno nekoliko štapova od bambusa, ali to mogu biti i metalne šipke međusobno povezane u zanimljiv oblik, ili samo razapeti kanapi. Za puzavice za zid, može se koristiti zaštitna rešetka - plastična ili drvena, koja može da bude i lep detalj u prostoru.

Manje biljke poput ladoleža, dragoljuba, mirisnog graška, zasađene po nekoliko u jednu saksiju, na jednu konstrukciju za uspinjanje stvaraju gust zelen zid. Jedna velika saksija je dovoljna za veće, višegodišnje puzavice, poput hortenzije puzavice, orlovih noktiju, klematisa ili čokoladne loze. Preporučuje se sađenje u duboke sanduke napravljene od cigle, drveta, ili termoplastike.

Ako počnete od mladih puzavica, treba da ih usmeravate i nadzirete kako bi rasle u određenim pravcima na terasi ili balkonu. Orezivanjem, uvezivanjem i povezivanjem usmeravaćete puzavicu i formiraćete je u željeni oblik.

Kada mlade biljke počnu da rastu, nežno ih vodite do određenog mesta. Da biste to uradili sa osetljivijim puzavicama poput ladoleža, možete vezati lozu u jednoj koloni, jer raste naviše, a kada se postigne odgovarajuća visina, on će početi da se oslanja levo ili desno duž ograde i cvetati kako bude rastao. Težim puzavicama, poput klematisa omogućite da se naslone na ugao terase ili balkona i pronađu svoj put duž ograde.

Ako odlučite da zasadite nekoliko različitih puzavica na terasi ili balkonu, uverite se da imaju dovoljno prostora za širenje van ograde. Preporučuje se sađenje samo dve veće puzavice, tako da imaju dovoljno prostora da se penju.

Koristite šemu boja koja će učiniti da prostor izgleda zanimljivo i neobično. Jarke boje cvetova ladoleža ili dragoljuba stvaraju svetao i vedar prostor, a mogu da formiraju guste cvetne "zavese". Puzavice tamnih cvetova biće veoma skladne sa belim zidovima i rešetkama, a one sa plavim ili žutim cvetovima su dobar izbor za sive ili tamnozelene zidove.

Puzavice se zalivaju najmanje jednom nedeljno. Uvelo ili oštećeno lišće i precvetali cvetovi se redovno uklanjaju. Treba ih i redovno orezivati, da se ne bi širile previše i smanjile prostor terase ili balkona.

Pročitano 16725 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 31 Juli 2019 10:38

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Puzavica - neobičan ukras terasa i balkona