Artnit

Nedelja, 23 Mart 2014 16:52

Gazanija - sunčica Istaknut

Gazanija sa cvetovima jarkih boja i njihovim brojnim kombinacijama unosi vedrinu u vrtove, ali i na terase i balkone, posebno za vreme sunčanih dana. Zbog sličnosti cveta poistovećuje se sa gerberom, iako se radi o različitim biljkama, i zato se često zove i mini gerber. U nekim kulturama zbog toga što voli sunčana mesta i svoju punu lepotu pokazuje kada je i sunce u punom sjaju, zovu je i podnevno sunce, ili sunčica.

Gazanija je deo biljne porodice Asteraceae. Ona je endemična biljka suptropske i tropske južne Afrike, gde raste kao samonikla biljka. 1791. godine opisao ju je nemački botaničar Džozef Gaertner, i nazvao u čast Teodora Gazea, grčkog naučnika iz XV veka, koji je preveo značajne radove iz botanike Theophrastusa, sa grčkog na latinski jezik.

Kao baštenska biljka gazanija se u Evropi gaji od XIX veka, ali su u nekim delovima sveta invazivne biljke. Danas postoji oko 15 vrsta i mnogo kultivara.

Zavisno od vrste gazanija može da poraste u visinu od 20 do 30 cm.

Listovi gazanije su kožasti, izduženi, savijeni po ivici, prekriveni tankim slojem dlačica. Neke vrste imaju nazubljene, neke potpuno sive listove, a neke listove koji su sa gornje strane tamnozeleni a odozdo sivi.

Gazanija cveta od proleća do kasne jeseni. Cvetovi, nalik na margarete, sakupljeni u glavice nalaze se na drškama, kraćim od listova. Mogu da budu jednobojni - beli, žuti, narandžasti, bakarnocrveni, ružičasti ili ljubičasti, sa prelivima duž latica, prugasti ili sa tamnim prstenom u sredini cveta. Cvetovi se otvaraju samo kada su sunčani dani, a zatvaraju se kada sunce zađe i za vreme tmurnih i oblačnih dana.

Gazanija se može posaditi u vrt, kamenjar, sandučić, žardinjeru ili saksiju, koja treba biti nešto veća jer ima veliko korenje.

U vrtu gazanija je idealna baštenska biljka za sađenje na sunčanim mestima u grupama ili bordurama. Posađene usred belih rada ili drugog belog cveća u vrtu stvaraju posebno živi kontrast. Odgovaraju joj i sunčane terase i balkoni.

Pročitano 8540 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 14 Juli 2018 11:08

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Gazanija - sunčica