Artnit

Nedelja, 02 Mart 2014 17:57

Nega adeniuma Istaknut

Adenium ili pustinjska ruža kako se često zove je veoma popularna sobna biljka zbog svog neobičnog izgleda a-la bonsai, cvetova različitih boja, kao i zbog laganog oblikovanja krošnje i stabla. Veoma je prilagodljiv i uz pravilnu negu postaje zanimljiv detalj u enterijeru.

Adeniumu odgovara sunčano mesto sa dobrom cirkulacijom vazduha. Uspeva i na polusenovitim mestima, ali se više širi, a manje cveta. Mladim biljkama koje nemaju dovoljno listova u vrućim letnjim danima treba obezbediti blagu senku da ih sunce ne bi spržilo.

Kada je adenium izložen direktnom suncu, ne treba da se okreće, jer bi sunce moglo da sprži deo biljke koji je bio u senci. Međutim, kada se gaji u kućnim uslovima, zbog pravilnijeg razvoja treba povremeno da se okreće. Da bi starije biljke cvetale bujno i obilno, potrebno je dosta svetla u toku dana, i najmanje četiri do pet sati direktnog sunca.

Adenium je osetljiv na hladnoću i temperatura ne treba da bude ispod 10 stepeni. Što je biljka mlađa, potrebne su joj više temperature.

Zemlja za adenium treba da bude rastresita i dobro drenirana, jer ne toleriše previše vlage. Odgovara mu supstrat za kaktuse i sukulente.

Za vreme aktivnog rasta adeniuma, zemlja treba da bude sve vreme umereno vlažna. Tokom leta kada su visoke temperature treba ga zalivati svaki dan, ako je korenje potpuno ispunilo saksiju. Ako se zaliva nedovoljno znatno se usporava rast. Preporučuje se zalivanje neutralnom do teškom vodom, ranije ujutro da bi biljka upila svu vodu u toku dana.

Adenium se i u toku zime može držati u aktivnom stanju na toplom, na južnom prozoru.

Zimi, ako prelazi u stanje mirovanja, adenium treba uneti u zatvorenu prostoriju. Potrebno mu je veoma malo vode, tek toliko da se zemlja ne isuši potpuno.

Mlade biljke se sade u dublje saksije, a za starije su prikladnije malo pliće saksije. Preporučuju se plastične saksije sa otvorima za oticanje vode, jer zadržavanje vode pri dnu može da uništi biljku.

Adeniumu je potrebno malo i često prihranjivanje, a kada počne aktivno da raste prihrana se pojačava. Preporučuje se prihranjivanje svakih šest do osam nedelja, dok se prve godine ne prihranjuje. Pre prihranjivanja treba malo navlažiti zemlju, da bi se izbeglo spaljivanje korena đubrivom.

Adenium se razmnožava semenom u proleće, koje se zbog bržeg nicanja potapa dva sata u vodu. Seje se u mešavinu zemlje i peska ili u treset. Sema klija nakon tri do četiri dana od sađenja u optimalnim uslovima. U leto se razmnožava reznicama, ali neće razviti svoje specifično stablo, kao one iz semena. Kalemljenje se uglavnom koristi za razmnožavanje novih hibrida i kultivara. Mlade biljke cvetaju posle treće godine, ali mogu da procvetaju šest do osam meseci posle nicanja, ako imaju dovoljno toplote, svetla, hrane i vode.

Za formiranje grmolikog oblika adeniuma preporučuje se orezivanje. Mladim biljkama, se od četvrtog meseca zakidaju vrhovi, ali samo za vreme aktivnog rasta. Zakidanjem vrhova se odlaže cvetanje, pa ga neki ne preporučuju.

Adenium se presađuje u proleće, ako je saksija postala mala.

Da bi se formirao zanimljiv oblik stabla adeniuma, uvek kada se presađuje, malo se podigne da bi gornji delovi korena bili izloženi iznad zemlje. Na taj način biljka pušta jače korenje koje ide u dubinu.

Štetočine retko napadaju adenium kada se gaji napolju, ali u kućnim uslovima je to češće. Insekticide treba koristiti oprezno jer je osetljiv na neke vrste.

Mlečni sok iz stabla i lišća adeniuma je veoma otrovan.

Pročitano 15809 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega adeniuma