Artnit

Ponedeljak, 17 Februar 2014 16:16

Muskari u vrtu Istaknut

Muskari ili grozdasti zumbul, kako se često naziva je baštenska biljka koja ne traži skoro nikakvu negu. Njegovi cvetovi raznovrsnih boja ukrašavaju ivice leja, staza i travnjake vrtova, a lepo izgledaju u kombinaciji sa višim prolećnim cvećem, kao što su lale i narcisi.

Muskari se razmnožava lukovicama. Lukovice ne smeju da budu oštećene, ili proklijale.

Pre sađenja lukovica, treba dobro pripremiti zemljište i ukloniti sav korov i kamenje sa mesta gde se planira sađenje. Iako je veoma izdržljiv i može da uspeva na skoro svakom zemljištu najviše mu odgovara propusno, plodno, rastresito zemljište, mrvičaste strukture. Dobra je i peskovita ilovača bogata humusom. Ne odgovara mu, ni previše vlažno, ni previše suvo zemljište.

Lukovice za većinu vrsta muskarija se sade od kraja avgusta do kraja septembra, na dubinu od 5 do 10 cm i na rastojanje od 8 do 10 cm. U laka peskovita zemljišta sade se dublje, a u teška glinovita pliće. Najbolje raste kada se zasadi na polusenovito mesto, ali toleriše i sunčano mesto. Posle sađenja lukovice se zalivaju.

Muskari se lako širi stvaranjem novih lukovica oko sebe koje već u drugoj godini cvetaju. Kada se jednom zasadi, ako im odgovara stanište, brzo se šire i formiraju bujne cvetne tepihe.

Svake godine muskari se prihranjuje kompostom.

Tokom vegetacije, kada muskari raste i cveta zaliva se ređe, ali obilnije.

Većina vrsta muskarija cveta od marta do maja. Pred cvetanje treba da se obilno zaliva, do tri nedelje, a posle cvetanja polako prestati.

Kada precveta muskari, treba ostaviti lišće da žuti. Posle mesec dana treba mu ukloniti osušeno lišće. Lukovice nije potrebno vaditi iz zemlje, jer su otporne i mogu da prezime u zemlji na otvorenom.

Muskari deluje zanimljivo ako se posadi gusto u leji u vrtu. Uz muskari zanimljivo izgledaju baštenske biljke visokog rasta, kao što su na primer lale ili narcisi.

Pročitano 5419 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Muskari u vrtu