Artnit

Ponedeljak, 03 Februar 2014 17:19

Coffea arabica - biljka kafa u domu Istaknut

Biljka kafa nije teška za gajenje. Kao sobna biljka najčešće se gaji Coffea arabica, grmolikog oblika, sa sjajnim dekorativnim lišćem, mirišljavim belim cvetovima i crvenim bobicama. Postoji više sorti Coffea arabica, a najpoznatija je sorta patuljastog rasta Coffea arabica nana. Potrebni su joj isti uslovi kao kod sobne biljke šeflere.

Coffea arabica se stavlja na svetlo mesto, ali ne na sunčano. Pri tome ne treba da bude u "društvu" drugih biljaka.

U toku leta Coffea arabica podnosi visoke temperature. Zimi se nalazi u periodu mirovanja, i odgovara joj temperatura od 16 do 18 stepeni. Dobro podnosi i niske temperature, ali joj opadaju listovi ili se suše ivice listova.

Coffea arabica voli umereno vlažnu zemlju i visoku vlažnost vazduha. Zaliva se ustajalom vodom, leti obilno, uz povremeno prskanje, a zimi se zalivanje dosta smanjuje. Između dva zalivanja dobro je da se zemlja malo zasuši.

U toku leta Coffea arabica se povremeno prihranjuje mineralnim ili organskim đubrivom. U jesen i zimu se ne preporučuje prihranjivanje.

Coffea arabica se sadi u veće saksije. Odgovara joj humusno i kiselo zemljište.

U proleće svake druge godine Coffea arabica se presađuje u veće saksije, dodavanjem zemlje na već postojeću, bez povrede korena.

Coffea arabica se može gajiti iz svežeg semena kafe, koje se nalazi u sočnom plodu. Najbolje je u rano proleće seme zabosti u pesak na dubinu od oko 1 cm. Saksiju sa posejanim semenom treba staviti na toplo mesto, gde je temperatura oko 25 stepeni i redovno zalivati. Pošto vlažnost treba da bude veoma visoka dobro je da se saksija prekrije najlonom. Seme proklija brzo, a pošto biljka ne podnosi jaku svetlost, treba je staviti u polusenku, ali sa dosta svežeg vazduha. Prve godine će imati samo jednu stabljiku, druge godine se razvija grm, a posle treće godine cveta i donosi plod. Ne savetuje se sejanje sirove nepržene kafe, jer ona je prosušena na visokoj temperaturi i uništene su joj klice.

Ako Coffea arabica ima pravilnu negu, ova biljka kafa postaće zaista neobičan egzotičan detalj u svakom prostoru.

Pročitano 16888 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Coffea arabica - biljka kafa u domu