Artnit

Subota, 11 Januar 2014 15:48

Ruzmarin u saksiji Istaknut

Ruzmarin je jedna od najstarijih i najprepoznatljivijih začinskih mediteranskih biljaka. Posađen u saksiju postaje atraktivno saksijsko cveće, unosi miris Mediterana u svaki prostor, a istovremeno može da postane lep i ukusan dodatak jelima. Ruzmarin je otporna biljka i zahteva vrlo malo nege.

Ruzmarinu odgovara sunčano mesto, zaštićeno od promaje ili vetra, ali može da uspeva i u hladovini. Svetao prozor sa puno jutarnjeg sunca je savršen, i najmanje 6 do 8 sati sunčeve svetlosti u toku dana. Saksija treba redovno da se rotira u svim pravcima da bi sve grančice dobile dovoljno svetlosti.

U toku leta ruzmarin se može izneti napolje na sunčanu terasu, balkon ili u vrt. Zaliva se umereno, kada se zemlja između dva zalivanja osuši. Da bi se povećalo isparavanje u zoni korenovog sistema dobro je da se sadi u terakota saksiju sa dovoljno drenažnih rupa na dnu.

Pre prvih mrazeva ruzmarin treba uneti u prostoriju i staviti ga na hladno, svetlo mesto. Zaliva se umereno, tek toliko da se zemlja ne osuši.

Ruzmarin može da uspeva u svim vrstama zemlje, ali mu najviše odgovara vodopropusna peskovito-humusna zemlja.

Od maja do jula ruzmarin može da se prihranjuje jednom mesečno tečnim đubrivom, koje se dodaje vodi za zalivanje.

Ruzmarin se razmnožava u proleće i početkom leta reznicama koje se sade u zemlju sa peskom. Saksija sa reznicom se stavlja na toplo senovito mesto i zaliva povremeno.

Za razliku od drugih začinskih biljaka ruzmarin može da poraste dosta u visinu. Ako želite nisku biljku presadite ga u proleće u saksiju iste veličine. Pošto ruzmarin ne voli često da se presađuje, ako želite veću biljku presadite ga svake treće godine u saksiju za broj veću.

Ruzmarin se orezuje makazama ako se razvijaju suve ili mrtve grane. Orezivanjem se može dobiti i željeni oblik.

Grančice ruzmarina se režu u toku cvetanja ili nakon njega i suše u hladovinu. Listići se mogu koristiti celi ili mleveni kao začin.

Pročitano 54807 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Ruzmarin u saksiji