Odštampajte ovu stranicu
Utorak, 07 Januar 2014 15:45

Irezina - maslinova grančica obavijena vunom Istaknut

Irezina, nekada veoma popularna dekorativna biljka, i danas se gaji kao višegodišnja zimzelena sobna biljka zbog jarkih boja lišća i šara. Kao jednogodišnja biljka ukrašava vrtove, terase i balkone tokom lepih dana. Zanimljiva tekstura listova i žive boje u kombinaciji sa drugim biljkama stvaraju jedinstvene detalje u svakom prostoru.

Postoji oko 30 poznatih vrsta irezine, i sve potiču iz tropskih i suptropskih područja Južne Amerike i Australije. Većina vrsta su višegodišnje zeljaste biljke. Neke rastu uspravno, kao mali ili veći grm, a neke kao puzavice. Nekada se ova biljka koristila u medicinske svrhe ili kao piće u religijskim ritualima.

Irezine pripadaju porodici Amaranthaceae. Ime potiče od grčke reči eiresione, što znači maslinova grančica obavijena vunom.

Zavisno od vrste listovi irezine mogu da budu ovalni ili kopljasti. Listovi mogu da budu jednobojni ili u različitim kombinacijama zelene, crvene, ljubičaste, ili bronze. Mada boja lišća varira između vrsta, svi oni imaju crvenkaste stabljike, lišće ili žile.

Cvetovi irezine su neugledni, mali, zelenkasti ili beli.

Irezine se gaje u vrtovima kao jednogodišnje biljke, jer ne mogu da prezime u vrtu. U kombinaciji sa drugim baštenskim biljkama stvaraju neobičnu atmosferu.

Kao sobne biljke irezine se gaje u saksijama ili u visećim korpama.

Pročitano 6489 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 12 Juli 2019 10:37
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci