Artnit

Petak, 27 Decembar 2013 17:33

Japanska skimija - ukrasni zimzeleni grm Istaknut

Japanska skimija (Skimmia japonica) je zimzeleni grm koji ukrašava vrtove tokom cele godine. Njeni prolećni cvetovi, sjajni zeleni listovi, a posebno crvene bobice unose neobičnu atmosferu u vrt. Odličan je izbor za male vrtove.

Japanska skimija je ukrasni zimzeleni gusto razgranat grm, poreklom iz Japana. Ne raste brzo, i u zavisnosti od varijeteta može da poraste od 70 do 120 cm, a u širinu do 1,5 m.

Listovi japanske skimije su elipsasto-jajasti, dužine od 8 do 12 cm, kožasti, sjajni tamnozeleni, na naličju svetliji, skupljeni u pršljenove na krajevima grana. Oni su mirisni, naročito kada se izdrobe među prstima.

U jesen i zimu japanske skimije stvaraju cvetne pupoljke, od ružičaste do tamnocrvene boje, raspoređene u duge grozdove, koje drže sve do proleća kada cvetaju.

Japanske skimije su dvodomne biljke, pa se razlikuju muške i ženske biljke. Cvetovi i muških i ženskih biljaka su krem-beli, zvezdasti, sakupljeni u grozdove. Cvetovi muških biljaka su obično nešto veći i više mirišu. Muška biljka može da opraši do pet ženskih biljaka. Samo kod ženskih biljaka se razvijaju plodovi. Plodovi, bobice veličine do 1 cm, jarkocrveni, ostaju na granama tokom cele zime i unose boju u vrt u tmurnim danima.

Japanske Skimije lepo izgledaju posađene same ili u grupi, ispred zelenog masiva, na travnjaku, za isticanje prostora oko ulaza. Mogu da se sade u vrt, žardinjere ili velike dekorativne saksije. Za kompaktniju formu mogu se orezivati.

Pročitano 8590 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 19 Mart 2014 17:28

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Japanska skimija - ukrasni zimzeleni grm