Artnit

Četvrtak, 19 Decembar 2013 18:19

Singonijum - streličasta loza Istaknut

Singonijum je veoma otporna višegodišnja puzavica, srodna filadendronima. Zbog karakterističnog izgleda dobila je nazive streličasta loza i guščja noga. Njegovi raskošni listovi unose dašak prirode u svaki enterijer. Ova sobna biljka može da se gaji i u vodenoj kulturi, zbog čega često ukrašava terarijume ili akvarijume.

Rod singonijuma pripada porodici Araceae i obuhvata oko 36 vrsta koje potiču iz tropskih krajeva Srednje i Južne Amerike. To su uglavnom drvenaste penjačice, čije stablo dostiže i do 15-20 m dužine.

Oblik listova singonijuma može da se menja zavisno od starosti biljke. Listovi mlađih biljaka su najčešće strelasti ili kopljasti, dužine do 30 cm a širine oko 10 cm, sa drškama dužine do 60 cm. Listovi starijih biljaka su režnjeviti.

Singonijum veoma brzo raste i u većoj saksiji može da poraste i do 150 cm.

Neobični listovi singonijuma mogu biti prošarani, zeleni, ružičasti, crvenkasti, žuti ili beli. Postoje brojni varijeteti sa listovima u raznim nijansama zelene boje. Veoma su zanimljivi varijeteti, sa šarama krem, bele, ružičaste, bronzane ili žute boje. Potpuno zeleni se međutim, lakše gaje i brže rastu.

Singonijum veoma retko cveta u sobnim uslovima. Cvetovi su belo-ružičasti, a cvast dužine oko 10 cm.

Kao mala biljka ima žbunastu formu i drži se uspravno, a kasnije stabljike počinju da se povijaju. Zato joj je potreban oslonac u vidu bambus štapa ili štapa obavijenog mahovinom. Može se staviti u viseću korpu ili na neku policu, odakle će listovi polako padati na dole ali i dalje formirajući gust viseći žbun.

Redovnim skraćivanjem singonijuma dobija se zanimljiv žbun. Na taj način ova sobna biljka postaje zanimljiv detalj u svakom delu enterijera doma.

Pročitano 12187 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 17 Juli 2019 14:12

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Singonijum - streličasta loza