Artnit

Nedelja, 15 Decembar 2013 17:03

Zlatna puzavica - đavolji bršljan Istaknut

Zlatna puzavica (Epipremnum pinnatum aureum) je popularna viseća ukrasna sobna biljka koja filtrira vazduh. Poznata je i pod imenima đavolji bršljan ili biljka novca. Lako se gaji i zahteva minimalne uslove.

Zlatna puzavica je biljka sa velikim žutim i zelenim listovima koja i uz minimalnu negu raste brzo. Uz bolju negu uz njene velike žute i zelene listove srcolikog oblika javljaju se i veliki, šareni listovi. Količina tamnih i svetlih nijansi na listovima zavisi mnogo od količine svetla kojoj je izložena.

Zlatnoj puzavici odgovara direktno ili malo zasenjeno direktno svetlo, osim tokom jakih vrućina kada zbog previše svetlosti lišće gubi svoje karakteristične žute nijanse ili dobija opekotine. Odgovara joj stalna temperatura tokom cele godine, između 17 i 30 stepeni.

Zlatnu puzavicu treba redovno zalivati, ali ne treba preterivati. Da koren ne bi ostao dugo u vodi podmetač se prazni. Tokom zime zalivanje se smanjuje, ali zemlja u saksiji ne sme da se osuši. Tokom leta treba prskati listove, jer joj prija vlažan vazduh. Prilikom zalivanja izbegava se preterano zadržavanje vode na listovima jer može da izazove napade gljivica. Ako se jave braon mrlje na lišću, treba da se poveća zalivanje i češće vlaži vazduh.

Porozno bogato zemljište i dobra drenaža prijaju zlatnoj puzavici.

Za vreme vegetacije zlatna puzavica se prihranjuje tečnim đubrivom, a tokom zime prihranjivanje se znatno redukuje.

U proleće se zlatna puzavica lako presađuje u novu saksiju i razmnožava reznicama koje mogu da se stave i u čašu sa vodom. Tokom ožiljavanja, ne treba izlagati reznice direktnom suncu. Hormoni za ožiljavanje obično nisu neophodni, ali će povećati šanse za uspeh.

U enterijeru doma zlatna puzavica je uvek zanimljiv viseći ukras, jer brzo formira kaskade jarkožutih, zelenih i šarenih listova. Zato joj treba obezbediti potporu za penjanje.

Zlatna puzavica je poznata po svojoj sposobnosti da prečišćava vazduh. Ona upija formaldehid i mnoge štetne organske sastojke iz vazduha.

Svi delovi zlatne puzavice su otrovni za kućne ljubimce.

Pročitano 39567 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 14 Januar 2015 13:08

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Zlatna puzavica - đavolji bršljan