Artnit

Petak, 13 Decembar 2013 17:13

Nega orhideja Istaknut

Orhideje se smatraju za veoma osetljive sobne biljke i teške za gajenje. Pojedine sorte se, međutim uz malo veću pažnju i negu mogu gajiti i u domu. Za gajenje treba izabrati sorte koje će u prostoriji imati dovoljno svetla, toplote i vazdušne vlage, tako da će uz pravilnu negu postati zanimljiv detalj u enterijeru.

Orhideju treba staviti na svetlo mesto gde nema direktnog sunca i promaje. Direktna sunčeva svetlost može je "spržiti", a slabo osvetljenje može da zaustavi cvetanje. Idealno mesto je pored prozora, iza zavese ili roletne. Leti se može izneti napolje na svetlo mesto, zaklonjeno od jakog sunca, vetra i kiše.

Idealna dnevna temperatura za orhideju je od 18 do 30 stepeni.

Orhideji odgovara laka, prozračna i propustljiva zemlja - mešavina mahovine, kore drveta, korenja paprati, lišća, perlita, stiropora i sličnih poroznih materija.

Između dva zalivanja supstrat u kome je orhideja zasađena mora dobro da se prosuši. Preporučuje se da se zaliva rano ujutru, kišnicom ili odstajalom vodom sobne temperature. Najbolje je da se zaliva u podmetač, a sav višak vode posle 30 minuta prospe, da koren ne bi trulio.

Leti orhideje treba dobro zalivati i češće prskati vodom. Spoljna mahovina visećih gorskih orhideja se orošava toliko da se i zemlja nakvasi. Prizemnim orhidejama voda se sipa lagano pored ivice saksije da bi vlaga postepeno dolazila žilicama. Preko zime zalivaju se svake druge ili treće nedelje, a prskaju zavisno od toplote svakog dana jednom, dva ili tri puta. Ako je vazduh u prostoriji suv biljke treba staviti na podmetač ispunjen vlažnim glinoporom, ali ne sme stajati u vodi.

Prilikom svakog zalivanja listove orhideje treba orositi sa obe strane prskanjem vodom, čime će se očistiti i prašina sa listova. Odstajalom vodom ili kišnicom treba orošavati samo lišće, stablo i koren, nikako cvetove. Orošavanje je potrebno za vreme cvetanja, ali i za vreme mirovanja. Stvaranje vlažnog vazduha sprečava smežuravanje krtolica i sušenje sitnih žilica, kao i oštećenje mladih izdanaka i pupoljaka.

Orhideje se mogu saditi u plastične, glinene ili dekorativne saksije sa drenažnim otvorom. Ako su zasađene u glinene saksije zalivaju se češće, jer se zemlja isušuje malo brže. Da bi drenaža i aeracija bila bolja dno saksije se može prekriti delićima polomljene saksije.

U periodu rasta i cvetanja orhideje treba svakih 15 dana prihranjivati. Najbolje je koristiti tekuća đubriva koja se dodaju vodi, prema upustvima proizvođača.

Orhideje se presađuju svake treće ili četvrte godine, pošto precvetaju u saksiju samo za broj veću od dotadašnje. Pri presađivanju treba paziti da se ne povrede žile.

Orhideje se razmnožavaju semenom i deljenjem korena. Da bi se odgajile iz semena i procvetale, treba oko 8 do 10 godina. Najlakše se razmnožavaju deljenjem korena kada biljka procveta. Koren treba iseći oštrim nožem na onoliko delova koliko ima zdravih okaca sa prividnim krtolicama.

Zavisno od vrste kod većine orhideja mirovanje traje od nekoliko nedelja do nekoliko meseci. Vrste koje u mirovanju izgube lišće, ne zalivaju se do pojave novog, dok se vrste koje ne gube lišće, zalivaju veoma malo. Orhideje koje nemaju lukovice uglavnom nemaju periode mirovanja.

Pročitano 13528 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega orhideja