Artnit

Utorak, 03 Decembar 2013 17:28

Nega sobnog bršljana Istaknut

Sobni bršljani, posebno oni sa zelenim lišćem, su biljke vrlo skromnih zahteva. Veoma su otporni i nije im potrebna velika nega. Smanjuju koncentraciju štetnih isparenja i toksina u vazduhu. Uz malo nege ove sobne biljke ulepšaće i osvežiti svaki prostor.

Sobni bršljani koji imaju manje šarene listove mogu da se stave i u najsenovitiji deo prostorije. Šarene vrste vole više sunca, i mogu da uspevaju i uz malo svetla, ali gube žućkaste šare.

Zimi sobni bršljan treba da bude zaštićen od mraza, jer ne podnosi temperaturu nižu od 3 stepeni. Mada uspeva i u prostoriji u kojoj se greje, idealni uslovi traže grejanje preko dana, dok se preko noći ta prostorija ne bi trebala grejati. Leti mu odgovara umerena temperatura, i može u kasno proleće da se iznese napolje, na neko senovito mesto.

Sobnom bršljanu odgovara supstrat na bazi ilovače ili treseta koji treba održavati umereno vlažnim. Ne treba preterivati sa zalivanjem i dozvoliti da se suvišna voda zadržava u saksiji i njenom podmetaču, jer bi koren mogao da istruli. Leti se zaliva 1 do 2 puta nedeljno, a zimi jednom u 7 do 10 dana.

Lišće sobnog bršljana treba povremeno, jednom nedeljno obrisati vlažnim sunđerom ili celu biljku istuširati mlakom vodom. Leti se može izneti na kišu. Ako se nalazi u prostoriji sa centralnim grejanjem, listove treba svakodnevno orošavati.

Sobni bršljan se prihranjuje tokom vegetacije, od marta do avgusta. Svakih 14 dana zaliva se vodom u koju je dodato malo đubriva.

Sobni bršljan podnosi jak rez. Ako grane ogole ili postane prevelik za prostor, može se orezati, kako bi izbile mladice iz donjeg dela stabljike prekrivene lišćem. Da bi se razvio u veći grm treba mu odseći rastuće vrhove. Odsečene grančice, dužine od 10 do 15 cm mogu da se koriste kao reznice za razmnožavanje. Reznice se zabodu direktno u zemlju ili stave u posudu sa vodom da bi se zakorenile. Kada se razviju korenčići biljka se presađuje u saksiju.

Sobni bršljan se presađuje tek kada mu iz rupa na dnu saksije počne viriti korenje, svake 2 do 3 godine.

Sitni paukovi ili lisne vaši mogu da napadnu sobni bršljan. Tada ga u periodu od 10 dana treba tuširati 3 puta ili tretirati nekim hemijskim preparatom.

Lišće bršljana sadrži lekovite saponine, ali i glikozid hederin kojem se pripisuje otrovan učinak. Najotrovniji deo biljke su plodovi.

Pročitano 19066 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 07 Juli 2019 10:26

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega sobnog bršljana