Artnit

Ponedeljak, 18 Novembar 2013 18:11

Monstera - meksički hlebovac Istaknut

Monstera (Monstera deliciosa) je krupna tropska lijana koja se često gaji kao sobna biljka. Poznata je pod nazivima meksički hlebovac i biljka švajcarski sir. Često je zovu i filadendron, iako ona ne spada u vrstu filadendrona. Njeni veliki tamnozeleni listovi uklapaju se u svaki stil uređenja enterijera. Zimi je posebno korisna kada se prostorije greju, jer vlaži ustajali vazduh.

Monstera je biljka penjačica koja potiče iz tropskih kišnih šuma Srednje i Južne Amerike. Poraste i do deset metara u visinu, a za potporu koristi okolna stabla uz koja se penje.

Nekada su listovi monstere korišćeni u religioznim obredima. Verovalo se da se mahanjem listovima kao lepezom teraju zli duhovi. U Evropu je monstera doneta u XIX veku.

Naziv monstera biljci je dao francuski botaničar Adanson 1763. godine, verovatno zbog toga što su njeni listovi izgledali neobično veliko, "monstruozno".

Monstera ima drvenasto stablo. I bez oslonca može da raste žbunasto. Kao sobna biljka poraste i preko dva metra.

Listovi monstere su kožasti, sjajni, tamnozelene boje i srcastog oblika, i dostižu i preko metra u prečniku. Kod mladih biljaka listovi su celi i imaju ceo obod. Kod starijih biljaka listovi imaju izrazite brojne otvore. Zbog tog svojstva zovu je i švajcarski sir. U prirodi šupljine na listovima ublažavaju dejstvo vetra i sprečavaju njihova oštećenja.

Kao sobna biljka monstera cveta veoma retko. Cveta leti, kao starija biljka, cvet je beo ili žućkast, sličan ljiljanima. Posle cveta razvija se plod u obliku bobica. Prvi plodovi sadrže dosta otrovne kiseline, zbog čega neposredno po konzumiranju nastaje iritacija. Svoju punu zrelost plodovi dostižu za oko godinu dana, i ukusom i mirisom podsećaju na ananas.

Monstera deliciosa ima nekoliko varijeteta. Kao sobne biljke su poznate Monstera delikatesa variegates i Monstera deliciosa variegata.

U istraživanju NASE monstera se pokazala kao veoma efikasna u apsorpciji molekula formaldehida i drugih otrova.

Pročitano 14998 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 02 April 2014 16:28

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Monstera - meksički hlebovac