Artnit

Sreda, 06 Novembar 2013 18:05

Euphorbia milli - Božji trn Istaknut

Euphorbia milli poznata pod nazivom Božji trn ili još češće pod nazivima Hristov trn ili kruna od trnja pripada rodu Euphorbia (mlečika) koji ima preko 200 vrsta. Spada u veoma stare sobne biljke. Veoma je otporna i veruje se da neutrališe negativna zračenja.

Euphorbia milli potiče sa Madagaskara gde raste na granitnim stenama u visinu do 60 cm. Postoje dokazi da je ova biljka doneta na Bliski istok još pre nove ere.

Latinsko ime Euphorbia biljka je dobila po Euphorbusu, ličnom doktoru numidskog kralja Jube. Smatra se da je kralj Juba prvi pronašao Euphorbiu i dao joj ime po svom doktoru. Latinskim imenom milli nazvana je po baronu Milius, guverneru ostrva Burbona, koji je doneo ovu biljku u Francusku 1821. godine.

Uobičajena imena za Euphorbia milli, Hristov trn ili kruna od trnja asociraju na legendu da je kruna od trnja koju je nosio Isus Hrist u vreme njegovog raspeća napravljena od stabljika ove biljke. Zanimljivo je da su stabljike ove biljke savitljive i da mogu da se prepliću u krug.

Euphorbia milli ima sukulentnu stabljiku prekrivenu sitnim dlačicama, a u razmacima od 3 do 4 cm izrasta trnje. Listovi svetlozelene boje sa vrlo kratkom peteljkom rastu duž trnovite, debele, mesnate stabljike.

Euphorbia milli cveta u toku cele godine, ali najčešće od ranog proleća pa do kasnog leta. Cvetovi su u stvari brakteje, koje su u izvornom obliku crvene boje, a odgajanjem su dobijeni i cvetovi ružičaste, žute i bele boje.

Pročitano 14583 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 09 Januar 2019 12:58

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Euphorbia milli - Božji trn