Artnit

Nedelja, 27 Oktobar 2013 17:46

Nega tilandsije u saksiji Istaknut

Prema načinu gajenja postoje dve grupe tilandsija. Dve poznate vrste, Tillandsia cyanea i Tillandsia lindenii gaje se kao sobne biljke u rastresitom humusnom supstratu, u posebnom kompostu za gajenje bromelija. Ostale vrste se manje prilagođavaju takvim uslovima.

Tilandsiji odgovara svetlo mesto, zaštićeno od direktnog sunca, gde temperatura i zimi mora biti viša od 15 stepeni, a najpogodnija je od 15 do 18 stepeni. Za rast joj je potrebno dosta filtrirane svetlosti i može da se drži na prozoru, a leti se može izneti napolje.

Pošto tilandsija ima slabo razvijen korenov sistem treba da se zaliva veoma oprezno, samo jednom nedeljno, ali je potrebno svakodnevno orošavanje. Zemlja ili supstrat ne sme nikada da se potpuno osuši. Listovi ne treba da budu dugo vlažni, trebalo bi da se prosuše nekoliko sati nakon zalivanja ili kvašenja. Ako je vazduh u prostoriji suv, dobro je da se jednom u 2 nedelje potopi cela biljka u vodu i ostavi 2 do 3 sata. Leti se orošava sobnom prskalicom ustajalom vodom ili kišnicom 2 puta nedeljno, a zimi se prska na 10 dana.

Od proleća do jeseni tilandsija se prihranjuje svakih 12 do 14 dana, zimi jednom mesečno, raspršivanjem blagog rastvora tečnog đubriva, sredstvom za prihranu lisnatih biljaka, najbolje za bromelije.

Čim precveta tilandsija počinje da propada, ali se obično oko matične biljke pojavi 2 do 10 mladih biljaka. Mlade biljke se odvajaju tako što se odrežu sa delom korena kada dostignu trećinu visine matične biljke. Sade se u mešavinu treseta, peska i sitne kore drveta, tako da je središte rozete iznad nivoa zemlje najmanje 1 cm. Da bi se brže zakorenile treba ih držati na svetlom mestu ispod plastične providne folije sa nekoliko komadića jabuke. Folija se zatvara i posle 3 nedelje uklanja sa komadićima jabuke. Cvast se najčešće javlja za 8 do 16 nedelja.

Pročitano 22983 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 07 Januar 2019 16:36

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega tilandsije u saksiji