Artnit

Subota, 26 Oktobar 2013 17:29

Nolina - slonova noga Istaknut

Nolina ili slonova noga kako se često zove zbog naborane kore stabla je sobna biljka neobičnog izgleda. Njeni listovi zbog svog radijalnog rasporeda liče na listove palme, pa je nazivaju i vodena palma, mada nema srodnosti sa palmama. Poznata je i po nazivima ponijev rep, boca palma.

Nolina ili slonova noga je sukulentna biljka. Pripada porodici agava.

Nolina potiče iz polupustinjskih predela Arizone, Novog Meksika i Teksasa, i sa visoravni Meksika i Gvatemale. U prirodnom staništu dostiže visinu i do 10 m, dok je stablo u osnovi prečnika i do 4 m. Njena građa je prilagođena žarkom suncu, visokim temperaturama i dugim sušnim periodima. U debeloj stabljici nalazi se dovoljno vode za preživljavanje tokom sušnih perioda, a isparavanje je minimalno.

Nolina veoma sporo raste, tako da su veći primerci cenjeni i skupi. Kao sobna biljka retko prelazi visinu od 1,5 m, ali u optimalnim uslovima može da poraste do 2-2,5 m.

Stabljika noline, sivo-smeđe boje je zadebljana na donjem delu, a gornji deo je tanji, pa tako podseća na bocu. Na vrhu stabljike ima gustu rozetu od uskih, trakastih, mekih, tamnozelenih listova koji mogu da budu dugi i do 2 m i široki do 2,5 cm. Listovi se savijaju i lučno padaju kao palme. Mlade biljke najčešće imaju samo jedno stablo sa lisnom rozetom na vrhu, a starije se razgranjavaju i obrazuju nekoliko grana. Sitni, beli cvetovi javljaju se jedino kod starijih biljaka i to samo u optimalnim uslovima, a to su mnogo sunca, toplote i oskudno zalivanje.

Da bi se istaklo stablo noline nalik na slonovu nogu može da se zasadi u široku i plitku saksiju, a površina zemlje prekrije sitnim šljunkom ili oblim kamenčićima.

Pročitano 5608 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 07 Januar 2019 16:38

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nolina - slonova noga