Artnit

Ponedeljak, 21 Oktobar 2013 18:35

Tilandsija - vazdušna biljka Istaknut

Tilandsija, ili kako se ćesto zove vazdušna biljka, španska mahovina, mahovina loptica pripada porodici bromelija. Gaji se najviše kao lisnodekorativna sobna biljka i u vreme cvetanja može da menja boju listova. U enterijer doma ova zanimljiva biljka unosi delić egzotike.

Rod Tillandsia je dobio ime u čast švedskog fizičara i botaničara Eliasa Tilandera u XVII veku.

Rod Tillandsia sadrži oko 540 vrsta epifitskih, zemljanih i kamenih (žive na kamenju) zelenih višegodišnjih biljaka. Žive u vlažnim tropskim šumama, na planinama i u pustinjama zapadne Indije, Srednje i Južne Amerike. Imaju slabo razvijen korenov sistem čiji je prvenstveni zadatak da se negde pričvrste.

Listovi tilandsije, linearnog ili izduženog oblika uglavnom rastu, poređani oko tanke stabljike. Prema vrhu se ponekad sužavaju u sasvim tanke niti. Listovi mogu biti zeleni, crveni, srebrno-sivi, braon-crveni.

U proleće ili u jesen iz sredine lisne rozete, uzduž jarko obojenih cvetnih brakteja (pricvetnih listova), tilandsije raste cvet u obliku klasa. Cvetovi mogu biti pojedinačni, a često se nalaze u dva ili više suprotna reda, formirajući male složene cvasti. U zavisnosti od vrste, cvet može da bude zelene, ljubičasto-ružičaste, žute ili crvene boje. Vršni listovi klasa su crvenkasti, a pojedini cvetići koji se pojavljuju iz njega su jarkoljubičaste boje. Većina vrsta ima cevaste i levkaste cvetove, a neke imaju veoma neobične cvetove. Cvetaju najčešće samo jednom, a zatim odumiru, ali se pojavljuju novi izdanci. Cveta dugo, jer se cvetovi otvaraju postepeno.

Pošto se hrani putem lišća, tilandsija najbolje uspeva kada se učvrsti za različite podloge, za kamen, školjku ili okači na stablo druge biljke. Ako se gaji na komadima drveta bitno je da nije impregnirano sredstvima na bazi bakra, jer joj to smeta.

Najbolje je da se tilandsija gaji u saksijama u kojima se ne zadržava voda. Dobar izbor su ukrasne keramičke saksije.

Zanimljivo je gajenje tilandsije u staklenim kuglama ili drugim zanimljivim oblicima. Staklene kugle ne treba da budu premale, da bi oko biljke strujalo dovoljno vazduha.

Pošto apsorbuje elektromagnetno zračenje, a ukućane štite od elektrosmoga tilandsija se preporučuje za držanje u prostorijama sa IT uređajima, TV i električnim aparatima.

Pročitano 15577 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 09 Januar 2019 12:46

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Tilandsija - vazdušna biljka