Artnit

Četvrtak, 16 Juli 2020 10:14

Kentauri - napola ljudi, napola konji Istaknut

Džon La Farž - Kentaur Džon La Farž - Kentaur

Kentauri su u grčkim mitovima fantastična bića, napola ljudi, napola konji. Moguće je da su u početku Kentaurima smatrani Tesalijci koji su stalno jahali konje, a kasnije se ta metafora pretvorila u mit. Homer ih spominje kao divlje pleme u Tesaliji i zapadnoj Arkadiji i naziva više zverima nego ljudima.

Pesnik Pindar iznosi da je Kentaurima otac bio Kentaur, sin lapitskog kralja Lapita Iksion i Nefele, koju je po Herinom obličju od oblaka načinio Zevs. Drugi su pripovedali da su deca njihovog sina Kentaura i magnezijskih kobila i da su ponikli iz semena koje je na zemlju prosuo Zevs kada je progonio Afroditu. Opisivani su kao surova kosmata bića, željna borbe i pohlepna za vinom i ženama. Mlađi naraštaj Kentaura je kasnije izgubio svoju surovost i pridružili su se Dionisiovoj pratnji, Satirima.

Na svadbi lapitskog kralja Pirita pijani Kentauri su pokušali da otmu nevestu Hipodamiju i druge lapitske žene. U borbi koja se razvila Kentauri su bili pobeđeni, a samo su se neki spasili begom. Ta borba, kentauromahija, bila je omiljena tema grčkih umetnika, kao simbol pobede starih Grka nad “varvarima“. Antički astronomi nazvali su latinskim oblikom imena Kentaur sazvežđe Centaur, koje se i danas tako zove.

Najpoznatiji Kentaur je Hiron mudar i dobronameran koji je bio vičan mnogim veštinama - astronomiji, filozofiji, botanici, muzici, divinaciji i medicini. On je bio uz Herakla u borbi protiv Kentaura, ali ga je slučajno ranila Heraklova strela. Kao sin Hronosa i nimfe Filire bio je besmrtan, ali je zamolio Zevsa da liši života njega umesto Prometeja, što je vrhovni bog uslišio.

Pročitano 1806 puta

Srodni članci

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Kentauri - napola ljudi, napola konji