Artnit

Četvrtak, 14 Maj 2020 10:23

Zaboravljeni Istaknut

Plakat za film Zaboravljeni Plakat za film Zaboravljeni

Meksički crno-beli film Zaboravljeni (Los Olvidados) Luis Bunjuel je snimio 1950. godine po romanu Milosrđe Benita Peresa Galdosa. Film je u tradiciji socijalnog realizma, mada sadrži i elemente nadrealizma prisutne u većini Bunjuelovih filmova. Ovaj film je Bunjuel prvi put prikazao u Parizu za svoje stare prijatelje nadrealiste u istom bioskopu gde je bio premijerno prikazan film Zlatno doba dvadeset godina ranije. Na Kanskom festivalu 1951. godine film je dobio Veliku nagradu za režiju, a danas se smatra jednim od klasika meksičke i svetske kinematografije.

Tema filma Zaboravljeni je surovost života ličnosti na marginama društva koja je predstavljena kroz večni krug siromaštva i očaja. Radnja filma je smeštena u sirotinjsku četvrt Meksiko Sitija, gde grupa maloletnih delikvenata živi život pun nasilja i kriminala. Dečak Pedro se iz siromaštva pokušava izvući poštenim radom, ali ga El Haibo, vođa maloletničke bande stalno vraća na put kriminala i njegov moral biva postepeno degradiran.

Film Zaboravljeni odražava nadrealističko interesovanje Luisa Bunjuela za ukazivanje na licemerje prihvaćenog morala, kao i na nesputane postupke grupe koja je, iako brutalna, oslobođena kontrole racionalnosti. Istovremeno on istražuje teme greha i krivice. U razotkrivanju stvarnosti života koristio je nadrealističke tehnike da šokira publiku. Tako u jednom trenutku jaje udara u kameru i spušta se niz objektiv, razbijajući četvrti zid i prelazeći liniju između slike i gledaoca, podsećajući nas da gledamo izmišljenu priču, a šokantni prizori su i zlostavljanje slepca od strane dece kao i njihovo uništavanje improvizovanih kolica čoveku bez nogu. U zadivljujućem nizu snova koristi tehnike superpozicije i usporenog pokreta kako bi pokazao nesvesno: pileće perje pada dok majka hoda držeći gomilu trulog mesa.

Pročitano 1909 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Zaboravljeni