Artnit

Subota, 18 April 2020 10:41

Čarli Čaplin - Film je kao protresanje drveta Istaknut

Plakati za filmove Čarlija Čaplina Plakati za filmove Čarlija Čaplina

"Film Svetlosti pozornice" (Limelight), napisao je Čaplin u knjizi Moja autobiografija, "zahtevao je osamnaest meseci priprema." Sećanje ga je varalo. Zapravo, od dana kada je zvanično počeo da diktira tekst Sveta pozornice, 13. septembra 1948. godine, pa do početka snimanja u studiju novembra 1951. prošlo je više od tri godine. Kada je u pitanju vreme rada na delu Svet pozornice, ovaj period duži je od trajanja sveoukupnog stvaralačkog postupka za film Svetlosti velegrada (City lights) koji se smatra njegovim najzahtevnijim i vremenski najdužim projektom.

Iako su se po svemu sudeći Čaplinove metode rada izrazito promenile pri prelasku na filmove s dijalogom, kao i usled zahtevnijih ekonomskih uslova u posleratnim studijima, njegov stvaralački proces suštinski je ostao isti. Godine 1936. Čaplin je rekao Žanu Koktou da je film kao drvo: protreseš ga, i sve što je prezrelo ili nepotrebno otpadne, a ostane samo suštinski oblik. U Čaplinovom slučaju, međutim, to drvo bi ispočetka uvek delovalo preveliko. U vreme kada je snimao neme filmove, takav dvostruki proces gajenja drveta i njegovog protresanja odvijao bi se u potpunosti u studiju, i to u velikoj meri pred samim kamerama. Svaki film bio je sačinjen od "fakcija" (a u pitanju je neobična pogrešna upotreba reči koja se sreće i u drugim holivudskim studijima koji su producirali komedije u tom periodu). Svaka fakcija se zasebno komponovala i montirala pre nego što bi se prešlo na sledeću: često bi se snimanje fakcija kompletiralo bez jasne ideje o njhovom krajnjem smislu unutar čitave strukture filma. Proces stvaranja fakcija započinjao je dugim, ali vedrijim razgovorima koje je Čaplin vodio sa svojim najpouzadinijim saradnicima, i tada bi se razvijali i beležili štosovi - često se radilo o zabeleškama na parčetu papira koje je zapisivala sekretarica.

Nakon toga Čaplin bi okupio glumce i ekipu, isprobao ideje koje najviše obećavaju pred kamerama, unapređujući ih i dajući im veću istančanost, a onda bi ceo proces počeo ispočetka kada bi pogledao prve snimke. Ova faza bi trajala koliko god je bilo potrebno da Čaplin bude zadovoljan - mada je čak i nakon toga, dosta kasnije, umeo da se vrati nekoj od prethodnih fakcija kako bi je poboljšao. 

Iz knjige Dejvid Robinson - Svet pozornice

Pročitano 1803 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 18 Februar 2023 12:02

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Čarli Čaplin - Film je kao protresanje drveta