Artnit

Utorak, 17 Mart 2020 11:33

Marko Aurelije - Ko ne zna šta je svet, ne zna gde živi Istaknut

Dizajn korica knjige Meditacije Dizajn korica knjige Meditacije

Posledica moralnog savršenstva jeste ako svaki dan tako proživiš bez uzbuđenja, klonulosti, licemerja, kao da ti je poslednji.

Promisli, kao što ne priliči čuditi se što smokva rađa smokve, isto tako ni što svemir rađa ono od čega je trudan. Ružno bi bilo kad bi lekar ili krmanoš preneraženo ustanovili da bolesnik ima temperaturu, ili da se podigao suprotni vetar.

Prihvati stvari bez oholosti, rastaj se od njih laka srca.

Ne bih zaslužio da samog sebe povredim ja koji namerno nikada nikoga povredio nisam.

Čoveku se ništa ne može dogoditi što nije ljudski slučaj, volu što ne priliči volu, grožđu što ne priliči grožđu, kamenu što ne priliči kamenu. Dakle, ako svakoga zadesi samo ono što je uobičajeno i prirodno, što gunđaš? Jer priroda koja je jedno s tobom nije ti naturila ništa nepodnošljivo!

Ko ne zna šta je svet, ne zna gde živi. Ko ne zna za što je rođen, ne zna ni ko je on zapravo, a ni šta je svet. Ko jedno od toga zanemari, taj neće umeti da kaže ni svoje predodređenje. I sada u kakvoj boji se pred tobom javlja onaj čovek koji teži aplauzu takvih koji ne znaju ni gde su ni ko su?

Koliko jasno treba da ti se pred očima iscrta da nema još jednog ovakvog pogodnog načina života za razmišljanje kao ovaj u kojem živiš?

Ludost je juriti nemoguće. Jer je nemoguće da se podao čovek ne ponaša podlo.

Sve traje samo jedan dan: veličanje isto kao i predmet veličanja.

Kako sam nesrećan što mi se to dogodilo! Ne, ne tako. Nego ovako: Srećan sam, jer iako mi se to dogodilo, ne bojim se budućnosti.

Iz dnevnika Razmatranja o samom sebi

Pročitano 1579 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Marko Aurelije - Ko ne zna šta je svet, ne zna gde živi