Artnit

Nedelja, 15 Mart 2020 11:17

Hesperide - čuvarke vrta sa zlatnim jabukama Istaknut

Frederik Lejton - Vrt Hesperida Frederik Lejton - Vrt Hesperida

U grčkoj mitologiji Hesperide, čije ime znači kćeri večernje zvezde, su bile nimfe koje su uz pomoć zmaja Ladona sa hiljadu glava čuvale drvo sa zlatnim jabukama koje je boginja zemlje Geja poklonila vrhovnom bogu Zevsu i boginji braka Heri kao venčani dar. Verovalo se da zlatne jabuke daju besmrtnost onome ko ih jede. Vrt sa zlatnim jabukama bio je na planini Atlas ili kraj Tritonskog jezera. Blizu vrta bilo je mesto gde je titan Atlas držao nebesa na svojim ramenima.

Prema Hesiodu Hesperide su bile kćeri boga tame i senke Erebusa i Nikse boginje noći, a u drugim zapisima njihov otac je bio titan Atlas ili bog večernje zvezde Hesper, a majka nimfa Hesperija ili iskonska boginja mora Keto. Obično se navode tri nimfe, ali većina kaže da ih je bilo čak sedam. Njihova imena su bila Аeglija, Аretuza, Еriteja, Hespera, Hespereja, Hesperuza i Hestija. Najčešće se govorilo da žive na zapadu iza zalaska sunca, ali grčki pesnik i gramatičar Apolonije sa Rodosa (III vek pre nove ere) smešta ih u severnu Afriku, a mitograf Apolodor (II vek pre nove ere) među Hiperborejce.

Poslednji zadatak najpoznatijeg antičkog heroja Herakla bio je da donese zlatne jabuke mikenskom kralju Euristeju. U jednoj verziji Herakle je ubio zmaja i uzeo jabuke, a u drugoj verziji Herakle je držao nebo dok je Atlas uzimao jabuke za njega. Kada je ispunio zadatak poklonio ih je boginji Atini, a ona ih je vratila Hesperidama. Jednu od tih jabuka ukrala je boginja svađe Erida, i s natpisom: "Najlepšoj!" bacila među boginje Heru, Atinu i Afroditu kada su se gostile na svadbi ftijskog kralja Peleja i morske boginje Tetide, da se na taj način osveti što je bogovi nisu pozvali na svadbu.

Pročitano 2575 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 12 Novembar 2023 16:45

Srodni članci

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Hesperide - čuvarke vrta sa zlatnim jabukama