Artnit

Četvrtak, 17 Oktobar 2019 10:00

Emil Zola - Videli smo kako izgleda kad se pokrene prljava štampa Istaknut

Adolf Muron Kasandr - Novine Adolf Muron Kasandr - Novine

Najpre štampa. Videli smo kako izgleda kad se pokrene prljava štampa, zarađujući novac bolesnom radoznalošću, kvareći mase da bi im prodala svoju nagaravljenu hartiju, koja prestaje da nalazi kupce čim je nacija mirna, zdrava i jaka. To su naročito noćni lajavci, petparačke novine koje dolaze do prolaznika svojim krupnim naslovima što obećavaju razvrat. Ove novine su obavljale samo svoju običnu trgovinu, ali sa još većom bestidnošću.

Mi smo videli po vrednosti više, popularnije novine, novine za jedan su, one koje se obraćaju najvećem broju čitalaca i koje stvaraju mišljenja masa, kako raspiruju užasne strasti, kako žučno vode sektašku kampanju ubijajući svaku plemenitost i svaku želju za istinom i za pravdom u našem dragom narodu Francuske. Hoću da verujem u njihovu dobru nameru, ali kakva žalost što su mozgovi ovih ostarelih političara, mahnitih agitatora, tesnogrudih patriota, koji su postali vođi ljudi, učinili najcrnji zločin, takav zločin da ljudima zamrače savest i da zavedu ceo jedan narod! Ovaj posao je utoliko gnusniji jer su ga izvesne novine obavljale uz pomoć sramnih sredstava, naviknute na laži, klevetanja i potkazivanja, što će ostati velika sramota naše epohe.

Videli smo, najzad, veliku štampu, takozvanu ozbiljnu i čestitu štampu, kako radoznalo prisustvuje ovome, rekao bih spokojno, što ja nazivam zaprepašćujućim. Ove poštene novine su se zadovoljavale brižnim i savesnim evidentiranjem istine kao i zablude. Zatrovana reka je tekla u njima, a one nisu ni izrazile gnušanje. To je, zbilja, nepristrasnost! Ali šta? Jedva tu i tamo plašljivo proceđivanje, ali ni jedan jak ni plemenit glas, ni jedan, razumete li? koji bi se podigao u ovoj poštenoj štampi da bi se zauzeo za čovečnost, za teško povređenu pravičnost!

Su - novčić od pet santima

Iz knjige Optužujem...

Pročitano 2186 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Emil Zola - Videli smo kako izgleda kad se pokrene prljava štampa