Artnit

Sreda, 16 Oktobar 2019 10:27

Novinarska patka - novinarska laž Istaknut

David Burliuk - Pače David Burliuk - Pače

Novinarska ili novinska patka je žargonski izraz za dezinformaciju, odnosno namerno krivotvorenu, lažnu vest. Danas se ovaj izraz koristi najčešće za lažnu vest koja se plasira s određenom namerom, da nekoga diskreditira ili uvredi.

U Nemačkoj je u XVI veku postojao izraz blaue Ente, što znači plave patke u značenju laži. Ovaj izraz je nastao iz priče o izmišljenim plavim patkama, koje je navodno, neko video pa je o tome naokolo lagao.

U nemačkom jeziku Ente što znači patka, a sa posebnim značenjem novinarska laž se sreće od 1850. godine. Pre pojave brzih načina komunikacija i mogućnosti provere, u štampi su se neproverene vesti po redakcijama obeležavale napomenom "n.t", skraćeno od latinskog non testatum, što znači neprovereno, nepotvrđeno. Legenda kaže da je u nemačkim novinama urednik diktirao sekretarici neproveren tekst, i na kraju oznaku "n.t." odnosno sricano en-te, sekretarica je umesto "n.t." napisala "Ente", što u nemačkom jeziku znači patka. Kasnije se ispostavilo da je ta vest bila netačna, i otada se termin novinarska patka koristi za netačne vesti to jest lažne informacije.

U jednom etimološkom rečniku francuskog jezika piše da je reč canard, u značenju patka, izvedena od glagola caner, što znači gakati, kvakati. Značenje lažna vest je zabeleženo 1750. godine i potiče od izraza vendre des canards a moitie (prodavati patke napola), koji je zabeležen u XVI veku, a odatle pak dormer des canards a quelqu'un (izneveriti čija očekivanja) od kraja XVII do sredine XIX veka.

U knjizi Iz života reči Edvard Vartanj priča o poznatom belgijskom humoristi Kornelisenu koji je lansirao vest o proždrljivim patkama. On je javio kako je neki narednik kupio dvadeset pataka i naredio da se jedna od njih odmah zakolje i isecka na sitne komadiće kako bi njome nahranio ostale patke. Posle nekoliko minuta to je učinio i s drugom, pa s trećom, četvrtom... i tako redom do devetnaeste. Na taj način je dvadeseta patka proždrla devetnaest svojih drugarica. Tu besmislenu vest o proždrljivosti pataka preneli su i drugi listovi, i o tome se danima pričalo. Autor je, naravno, nakon izvesnog vremena otkrio tajnu svog "naučnog eksperimenta" i time se narugao lakovernim čitaocima i "žutoj štampi". Slučaj je zaboravljen, ali se od tada, kako kaže Vartanj, svaka lažna vest u novinama naziva novinarskom patkom.

Pročitano 1987 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Novinarska patka - novinarska laž