Artnit

Nedelja, 18 Avgust 2019 10:31

Odžačar - simbol sreće i bogatstva Istaknut

Novogodišnja čestitka sa motivom odžačara Novogodišnja čestitka sa motivom odžačara

Odžačar je uvek povezivan sa domom, ognjištem i porodičnom srećom i tako je postao simbol dobrog zdravlja, prosperiteta i sreće. Na nekim čestitkama iz XIX i XX veka prikazani su simboli sreće, koji često uključuju odžačara zajedno sa raznim simbolima, kao što su detelina sa četiri lista, ružičasta svinja, vreća novca, potkovica. Dodir odžačara se i danas smatra sigurnim znakom da će se nešto lepo dogoditi.

Povezivanje odžačara sa dobrom srećom, zdravljem i prosperitetom ima izvor u folkloru. Jedna legenda kaže da je sve počelo u srednjovekovnoj Engleskoj, kada je kralja jednog dana spasio odžačar, koji je smirio uznemirenog konja koji samo što nije zbacio kralja. Kao nagradu za njegovo dobro delo, kralj je odredio da se svi odžačari od tada imaju smatrati osobama koje donose sreću.

U nekim evropskim državama odžačari su tokom novogodišnjeg dana išli od vrata do vrata da bi ljudima poželeli sreću i bez sumnje ih podsećali na čišćenje dimnjaka. Smatralo se poželjnim da za Novu godinu odžačar bude među prvima koji će je čestitati, kako bi cela bila dobra i napredna. Takođe, smatra se srećnim i danas ako odžačar ima neku provučenu čađ na čelu na novogodišnji dan, dodirnuti odžačara posebno rano ujutro i pozdraviti onoga koji nosi svinju na novogodišnji dan.

Širom sveta ljudi veruju da susret sa odžačarem predstavlja sreću. Ustaljena je navika, da se u trenutku kada vide odžačara odmah uhvate za dugme koje predstavlja “magični krug“ sreće. Veruje se i da treba protrljati dugme prstima i zamisliti želju, a ona će se ubrzo ispuniti.

Videti odžačara na dan svog venčanja se posebno smatra srećnim. I do današnjeg dana odžačari se pozivaju na svadbe kako bi poljubili nevestu, osigurali dobar početak srećnog braka i proširili sreću na novo ognjište i dom.

Evropski i neki američki i kanadski odžačari nose radnu jaknu koja ima 13 dugmeta. Ovo pokazuje da se nesrećni broj 13 preokreće ako odžačar nosi ovaj broj dugmeta.

Pročitano 4372 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Odžačar - simbol sreće i bogatstva