Artnit

Petak, 16 Avgust 2019 10:07

Potkovica - simbol sreće Istaknut

Vilijam Majkl Harnet - Zlatna potkovica Vilijam Majkl Harnet - Zlatna potkovica

Potkovica je verovatno jedan od najpoznatijih simbola sreće u zapadnom svetu. Poznata je kao snažan talisman koji štiti od zle sile, donosi sreću, zdravlje, dobrobit porodici i značajno bogatstvo. Zbog svoje povezanosti sa konjima potkovica predstavlja snagu i pouzdanost. Kombinacija sreće, zaštite, religije, pa čak i magije povezana je sa simbolom potkovice i mnogi ljudi veruju da će im doneti sreću u njihovim životima i bilo kom posebnom događaju ili prilici.

Potkovica ima dugu istoriju zaštitnog simbola. Već od najranijih vremena čovek je verovao da je U oblik potkovice ili polumesec moćan zaštitni simbol. Ovaj simbol je veoma čest u egipatskoj ikonografiji. Kod starih naroda je povezivan sa boginjama meseca i lova, kod starih Grka Artemidom, a kod starih Rimljana Dijanom. U drevnoj keltskoj tradiciji, nakit za potkovice korišćen je za odbranu od takozvanih vragolastih vila. Ali, možda najistaknutija specifična karakteristika potkovice kao zaštitnog i srećnog simbola dolazi iz drevne Engleske. Postoji legenda da je đavo posetio Svetog Dunstana koji je bio vešt kovač i tražio mu da napravi jednu potkovicu. Sveti Dunstan je ulovio đavola u potkovicu i otada on nikada više nije mogao da uđe u hrišćansku kuću koja ima potkovicu iznad vrata.

Potkovice su isticane na dovratku kuće kao opomena zlim silama da se kuća nalazi pod božanskom zaštitom. Ovo verovanje je nastalo iz žrtvenih obreda gde je kao žrtva bogu prinošen konj, od koga su ostajale samo potkovice koje su bile dokaz o podnetoj žrtvi bogu. U nekim krajevima potkovica uginulog konja je predstavljala fetiš koji štiti žene da lakše rađaju, nerotkinjama donosi iznenadni porod i uspešno štiti od svih bolesti, a malu decu od uroka.

Potkovica je oduvek bila povoljan simbol. Smatralo se naročito srećom kada se nađe stara potkovica, za koju se veruje da ima desetostruku snagu kupljene potkovice. Zapisano je da je brod admirala Nelsona zvan Pobeda imao sreću jer je potkovica bila prikovana za njegov jarbol.

U Evropi, na Istoku i Latinskoj Americi potkovica obično visi zakačena na zidu okrenuta na dole. Tako će sreća, prema verovanju, biti prosuta na vas. U Engleskoj se međutim potkovica stavlja u obrnuti položaj, a u Meksiku se ne sme dodirivati.

Prema feng šuiju potkovica se postavlja zavisno od ciljeva koje čovek želi da postigne. Kada se zakači potkovica u dom, postaje jak zaštitni talisman za celu kuću, a ako se postavi na prozore prema unutra privući će materijalni prosperitet. Veruje se da će kada se zakopa potkovica u zemlju na severozapadnoj strani kuće prve noći punog meseca doneti sreću. Kada cveće ne uspeva da cveta u kući, a razlozi nisu jasni, potkovica se stavlja u blizini. Potkovica u automobilu štiti od nesreća i osigurava sreću svim putnicima.

Pročitano 3337 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Potkovica - simbol sreće