Artnit

Sreda, 03 Juli 2019 10:21

Neron je svirao violinu dok je Rim goreo Istaknut

Robert Hubert - Požar u Rimu Robert Hubert - Požar u Rimu

18. jula 64. godine izbio je veliki požar u kojem je izgorelo oko 70% Rima, glavnog grada nekadašnjeg Rimskog carstva. Neki su optužili rimskog imperatora Nerona, koji je bio zapamćen kao vrlo okrutan i bezobziran vladar da je sam podmetnuo požar da bi srušio deo grada i na njegovom mestu izgradio veličanstvenu palatu. I danas je u popularnoj kulturi prisutna predstava da je Neron, dok je Rim goreo svirao violinu na rimskim brdima.

Ne postoje dokazi da je Neron zapalio Rim i svirao violinu dok je grad goreo. Violine tada nisu postojale jer su izumljene tek u XVI veku. Ovaj mit je verovatno nastao na osnovu zapisa rimskog istoričara Tacita o tome da je Neron tom prilikom pevao pesme o padu Troje, ali je on naveo i da je reč o glasini. Takođe, Neron je bio oko 55 kilometara dalje od Rima, u Anciju kada je izbio požar, a čim je obavešten o njemu vratio se u Rim i organizovao pomoć žrtvama.

Vatra je izbila u sirotinjskim kvartovima južno od brda Palatin i podstaknuta jakim vetrom širila se na sever. Požar je zaustavljen nakon šest dana pre nego što je zahvatio brežuljak Eskvilin. Jedan manji požar ponovo je izbio i uništio nekoliko hramova, ali je brzo stavljen pod kontrolu. Tri rimska okruga od četrnaest su potpuno izbrisana, a samo četiri su bila netaknuta ogromnim plamenovima, stotine ljudi je izgorelo, a polja izvan grada su postala dom stotinama hiljada izbeglica. Neron je za podmetanje požara optužio hrišćane i mučio i pogubio stotine hrišćana pod izgovorom da su krivi za podmetanje požara.

Pročitano 3136 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Neron je svirao violinu dok je Rim goreo