Artnit

Petak, 31 Maj 2019 10:25

Ahil i kornjača Istaknut

Ilustracija Ahila i kornjače Ilustracija Ahila i kornjače

Zenonovi paradoksi poznati kao aporije su skup filozofskih problema za koje se smatra da ih je osmislio grčki filozof Zenon iz Eleje da bi podržao Parmenidovu doktrinu da je suprotno dokazima nečijeg čula vera u pluralitet i promenu pogrešna, a pokret je iluzija. Najpoznatiji i najlakši za razumevanje je Zenonov paradoks protiv kretanja Ahil i kornjača. On je inspirisao mnoge pisce i mislioce kroz vekove, posebno Luisa Kerola i Daglasa Hofstatera, koji su pisali dijaloge koji uključuju Ahila i kornjaču.

Brzonogi Ahil heroj trojanskog rata učestvuje u trci sa veoma sporom kornjačom, kojoj je dodeljena prednost na startu od 10 metara. Ahilov zadatak se u početku čini lakim, ali on ima problem. Pre nego što može da prestigne kornjaču, mora prvo da je sustigne. Dok on prelazi razdaljinu između sebe i kornjače koja je postojala na početku trke, kornjača stvara novu prednost, koja je manja od prve, ali još uvek je konačna udaljenost koju Ahil mora preći da bi prestigao kornjaču. Ahil je frustriran, jer dok je prelazio drugu razdaljinu, kornjača je prelazila treću. Rastojanje između Ahila i kornjače će se neprestano smanjivati, ali ono nikada neće biti poništeno jer će kornjača uvek biti ispred Ahila za onoliko koliko je u međuvremenu prešla od staze, i tako u nedogled. Da bi sustigao kornjaču on bi morao da savlada neku vrstu "beskonačne razdaljine", što je logički nemoguće.

Zenonov argument zasniva se na pretpostavci da možete beskonačno podeliti prostor (trkačku stazu) i vreme (koliko je vremena potrebno za trčanje). Podelom trase na beskonačan broj delova, Zenonov argument pretvorio je trku u beskonačan broj koraka koji su se činili kao da se nikada neće završiti. Međutim, svaki korak se smanjuje, tako da podela prostora i stoga vremena na manje i manje delove implicira da se protok vremena "usporava" i nikada ne može doći do trenutka kada Ahil prestiže kornjaču.

Pročitano 5764 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Ahil i kornjača