Artnit

Utorak, 14 Maj 2019 10:46

Krokodilske suze Istaknut

Izraz krokodilske suze označava lažno oplakivanje, saosećanje ili sažaljenje. On je aluzija na drevnu predstavu da krokodili plaču dok proždiru svoj plen. Često se koristi za čoveka koji se pretvara da je ojađen i ožalošćen zbog nečije nesreće, a u stvari se potajno tome raduje, koji javno oplakuje žrtvu svog nasilja ili spletke ili jednostavno želi da stekne simpatije tamo gde ih ne zaslužuje.

Od davnina postoji legenda da krokodil plače nad svojim plenom dok ga proždire. Ovaj popularni izraz korišćen je u starom Rimu, a i u XIII veku u Francuskoj. U svojoj enciklopediji prirodnih nauka franjevac Bartolomej Anglik napisao je: "Ako krokodil nađe čoveka po obodu vode ili uz liticu, on ga tamo ubije ako može, a onda plače nad njim i proguta ga konačno."

Istraživači su sproveli mnoga posmatranja krokodila. Utvrđeno je da krokodili zaista plaču, ali ne od tuge i sažaljenja. Oni imaju suzne žlezde oko očiju, a njihove suze su samo način uklanjanja soli iz tela. Pošto su im suzne i pljuvačne žlezde u tesnoj vezi, kada proždiru žrtvu refleksno suze, to jest puštaju krupne suze.

Pročitano 2150 puta

Srodni članci

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Krokodilske suze