Artnit

Utorak, 30 April 2019 10:45

Obećana zemlja - zemlja u kojoj "teče mleko i med" Istaknut

Frederik Lejton - Mojsije posmatra obećanu zemlju Frederik Lejton - Mojsije posmatra obećanu zemlju

Izraz obećana Zemlja potiče iz Biblije, gde je naziv za zemlju koju je Bog obećao da će dati svom izabranom narodu, potomcima Abrahama. Ovo područje je bilo tako bogato prirodnim resursima da ga je Bog nazvao "zemljom kojom teče mleko i med". Izraz obećana zemlja prenesen je u svakodnevni govor i danas se koristi u značenju mesta, bogate, srećne zemlje ili situacije u kojoj neko očekuje da će pronaći ogromnu sreću, jer veruje da tamo "teče mleko i med".

Prema Bibliji (knjiga Postanka 17:8, knjiga Izlaska 6:4), ukazavši se jevrejskom praocu Abrahamu Bog mu je rekao: "Idi iz zemlje svoje i od roda svojega u zemlju koju ću ti ja pokazati! I učiniću od tebe velik narod koji će biti blagosloven među narodima sveta."

U Starom zavetu, u knjizi Izlaska, na mestu gde se govori o oslobađanju Jevreja iz egipatskog ropstva pošto se javio Mojsiju u vidu plamtećeg grma i naredio mu da se izuje, jer stoji na svetoj zemlji, Bog najavljuje izbavljenje jevrejskog naroda: "Video sam nevolju naroda svoga u Egiptu i čuo sam vapaj njegov od zla što mu učiniše mučitelji njegovi, jer znam muke njegove. Zato sam sišao da ga izbavim iz ruku egipatskih i da ga izvedem iz te zemlje u zemlju dobru i prostranu, u zemlju u kojoj teče mleko i med."

Bog je obećao Jevrejima Kanaan, područje zapadno od reke Jordan do Sredozemnog mora, odnosno današnju Palestinu i Izrael. Na putu za obećanu zemlju Mojsije je na Sinaju objavio deset Božjih zapovesti, među kojima su one na kojima bi trebalo da se zasniva moral svakog čoveka.

Pročitano 2779 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Obećana zemlja - zemlja u kojoj "teče mleko i med"