Artnit

Ponedeljak, 15 April 2019 10:33

Drakonska kazna - drakonski zakoni Istaknut

Drakon - duborez iz 620. godine pre nove ere Drakon - duborez iz 620. godine pre nove ere

Izraz drakonska kazna označava neprimerenu i drastičnu kaznu, odnosno preterano strogu zakonsku sankciju koja nije srazmerna učinjenom delu. Ovaj izraz se vezuje za prvog zakonodavca Atine u drevnoj Grčkoj, Drakona koji je 621. godine pre nove ere kodifikovao niz zakona po nalogu arhonta Aristehma. Ovi zakoni su bili izuzetno strogi i do danas se i sam pridev drakonski odnosi na nepopustljiva pravila ili zakone u engleskom i drugim evropskim jezicima, a pored drakonske kazne postoje i izrazi drakonski zakoni, drakonske mere, drakonski postupci.

Drakon je preovladavajući sistem usmenog zakona i krvne osvete zamenio pisanim zakonskim kodeksom koji je sprovodio samo sud. Govorilo se da su zakoni "krvlju pisani", jer su skoro za svaki prestup predviđali smrtnu kaznu. Drakon ih je popisao i dao da se izrezbare na posebnim stelama, tako da je svaki pismeni građanin Atine njih mogao biti svestan.

Institucija Drakonovog zakonskog kodeksa eliminisala je često nepravedno tumačenje usmenih zakona koji su nekada bili povlastica atinskih aristokrata. Drakonovi zakoni imali su i određeno napredno značenje. U imovinske odnose oni su uneli čvrst red, a kažnjavanje ubistva, što je do tada bila stvar krvnih srodnika, predali su u ruke države kao organa društva. Ovi zakoni nisu, međutim, pomogli seljacima da se izvuku iz svog teškog položaja, ni insolventne dužnike spasili od ropstva.

Relativno brzo Atinjani su shvatili koliko su Drakonovi zakoni nepraktični. Generaciju kasnije atinski političar i zakonodavac Solon, jedan od sedmorice starogrčkih mudraca ukinuo je Drakonove zakone, osim onih koji se odnose na ubistvo.

Pročitano 4192 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Drakonska kazna - drakonski zakoni