Odštampajte ovu stranicu
Nedelja, 03 Februar 2019 11:55

Jabuka razdora - Parisov sud Istaknut

Adrijan van der Verf - Parisov sud Adrijan van der Verf - Parisov sud

Izraz jabuka razdora potiče iz grčkog mita Zlatna jabuka razdora, koji je poznat i po imenu Parisov sud. Zlatna jabuka koju je bacila boginja razdora Eris izazvala je spor Here, Atine i Afrodite koji je na kraju doveo do Trojanskog rata. Izraz jabuka razdora se koristi da označi uzrok, razlog ili povod svađe, spor ili neslaganje, srž, jezgro, ili suštinu argumenta ili malu stvar koja bi mogla dovesti do većeg spora.

Na svadbi morske nimfe Tetide i tesalskog kralja Peleja, roditelja najvećeg helenskog junaka Ahila na Pelionu prisustvovali su svi olimpijski bogovi, osim Eride, boginje razdora i majke mnogih zala. Svadbenu buktinju zapalila je Hera, a zatim je počelo veselje. Slavilo se uz božanska jela i pića i uz pesmu Muza. Sve je proticalo u veselju i muzici, dok boginja Erida nije došla nepozvana na svadbu i bacila na trpezu zlatnu jabuku sa natpisom Najlepšoj. Svaka od tri prisutne boginje Hera, Afrodita i Atina, smatrala je sebe lepšom od drugih, pa je jabuka postala predmet velikog spora. Pošto nijedan od prisutnih bogova nije hteo da presudi i da bi sprečio sukob, vrhovni bog Zevs je naredio da se boginje odvedu na planinu Idu, smrtniku Parisu, sinu trojanskog kralja Prijama i da on odluči koja od njih tri je najlepša. Za Parisa je bilo vezano proročanstvo o propasti Troje. Zato je njegov otac naredio da ga po rođenju ubiju, ali je uspeo da preživi i nastavi život na planini Ida gde je rastao među pastirima.

Paris koji je bio poznat po izuzetnoj lepoti dočekao je boginje koje su došle sa zahtevom da donese odluku o njihovom velikom sporu. Sve tri boginje su pokušale da ga pridobiju primamljivim ponudama. Hera mu je nudila gospodstvo nad celom Azijom i ostalim svetom, Atina velike ratne pobede i trofeje, a Afrodita ljubav najlepše smrtnice, Zevsove i Ledine kćerke Helene, supruge spartanskog kralja Menelaja, najbogatijeg Ahajca. Paris se nije puno dvoumio i izabrao je Zevsovu kćerku Helenu. Afrodita je ispunila dato obećanje i Paris i Helena su se sreli i ljubav između njih se odmah rodila. Uz Helenin pristanak Paris kreće u Spartu da je otme. Kralj Menelaj ga je ugostio kraljevski. Međutim, kada je Menelaj otišao iz Sparte na sahranu svoga oca na Krit, Paris je oteo Helenu, a poneo je i mnogo Menelajevog blaga. Helena i Paris su se venčali u Troji. Legenda kaže da je otmica Helene direktno dovela do Trojanskog rata i pada grada.

Pročitano 6509 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 24 Januar 2020 11:58
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci