Artnit

Ponedeljak, 24 Decembar 2018 11:26

Andrej Platonov - Teško je s tobom organizovati kostur komunizma Istaknut

Safronov koji je opazio pasivnu šutnju, preuzeo je da radi umjesto zvučnika radija:

- Postavljamo pitanje: kako je nastao ruski narod? I odgovaramo - od buržujskog sitneža! On bi se još negdje rodio, ali više nije bilo mjesta. Zato smo dužni da bacimo svakog u salamuru socijalizma kako bi sa njega spala koža kapitalizma i srce bi obratilo pažnju na vrelinu života oko oštre klasne borbe i uslijedio bi entuzijazam!...

Nemajući izlaz za snagu svog uma, Safronov ju je pretekao u riječi i dugo ih nizao. Oslonivši glave na ruke jedni su ga slušali da ispune ovim zvucima pustu tugu u sebi, drugi su jednolično tugovali ne slušajući riječi i živeći u svakoj sopstvenoj tišini. Pruševski je sjedio na pragu barake i gledao u kasno veče svijeta. Vidio je tamno drveće i čuo ponekad iz daljine muziku što je uzbuđivala vazduh. Pruševski se svojim osjećanjima nije ničemu suprotstavljao. Njemu se život činio lijepim kada je sreća bila nedostižna i o njoj samo šuštalo drveće i pjevao duvački orkestar u sindikalnoj bašti.

Ubrzo je cijela zanatska zadruga, savladana opštim umorom, zaspala kao što je i živjela: u košuljama i pantalonama, da se ne napreže otkopčavanjem dugmadi, već da čuva snagu za proizvodni rad.

Samo je Safronov ostao bez sna. Gledao je ljude koji su ležali i s tugom je izjavio:

- Eh, ti, maso, maso. Teško je s tobom organizovati kostur komunizma. I šta ti treba, huljo? Pa, već si izmučila cijelu avangardu, gaduro!

I jasno svjestan jadne zaostalosti masa, Safronov se pribio uz jednog od tih izmorenih spavača i utonuo u dubinu sna.

Iz romana Iskop

Pročitano 2794 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Andrej Platonov - Teško je s tobom organizovati kostur komunizma