Artnit

Subota, 15 Decembar 2018 12:18

Poslednji Mohikanac Istaknut

Dizajn korica knjige Poslednji Mohikanac Dizajn korica knjige Poslednji Mohikanac

Izrazom poslednji Mohikanac označava se poslednji ili jedan od retkih preostalih predstavnika neke grupe, pokreta ili pravca. Ovaj izraz je nastao u životu, u stvarnosti, potom je prešao u književnost, a odatle u živu jezičku praksu. Prvi put se pojavljuje u romanu američkog pisca Džejmsa Fenimora Kupera Poslednji Mohikanac objavljenom 1826. godine. Po ovom romanu snimljeni su filmovi, crtani filmovi i televizijske emisije.

Istorijski zapisi govore da su Mohikanci ili Mohikanski Indijanci bili veoma poznato indijansko pleme iz grupe Algonkin. Oni su sebe označavali kolektivnim imenom Muhhekunneuw u značenju narod sa velike reke, jer su živeli uz reku Hadson. U vreme holandske, britanske i francuske kolonizacije današnjih područja Kanade i severnih delova SAD-a u XVII veku oni su bili brojni i snažni, ali beli doseljenici su ih postepeno potiskivali sa njihovih vekovnih staništa dok nisu potpuno uništeni. Poslednji Mohikanci izumrli su u XIX veku u jednom indijanskom rezervatu u državi Konektikat u SAD-u.

Tužnu sudbinu mohikanskog plemena naslikao je američki pisac Džejms Fenimor Kuper u romanu Poslednji Mohikanac spajajući heroizam i romantiku uz snažne kritike o uništavanju prirode i tradicije. Priča romana se dešava tokom francuskog i indijanskog rata 1757. godine kada su se Francuska i Velika Britanija borile za kontrolu Severne Amerike. Ona opisuje poslednje dane dvojice mohikanskih vođa bez naroda, starog i mudrog Čingadžguka, poglavice nad poglavicama i njegovog stasitog i hrabrog sina Unkasa, zvanog Hitri Jelen. Čingadžguk sluti kraj svog roda i na pitanje prijatelja gde su njegovi najbliži odgovora: "Gde je behar minulih godina! Opao je, jedan za drugim, kako su i članovi moje porodice, svi po redu, otišli u zemlju duhova. Ja sam sada na vrhu brda, ali se i ja moram spustiti u dolinu. Kad Unkas pođe mojim stopama, tada neće više biti krvi sagamora, poglavice nad poglavicama, jer je moj sin poslednji Mohikanac." Dok štite svoje slučajne saputnike dve devojke, kćerke britanskog pukovnika i njihove pratioce Čingadžguk i njegov sin pokazuju sve vrline svog roda i svoje plemenite krvi. Na kraju da bi odbranili devojku od Hjurona, zvanog Lukava Lija koji se borio na strani Francuza, mladi Unkas gine i gasi se mohikansko pleme. Iza njega ostaje samo stari otac Čingadžguk da dogori "kao zapaljena luča na proplanku bledih". Skrhan bolom on zavapi: "Moje pleme je iščezlo sa obala slanog jezera i sa brda delaverskog naroda. Ja sam sam na svetu..."

Pročitano 1957 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Poslednji Mohikanac