Artnit

Nedelja, 12 Avgust 2018 10:44

Dionis - bog vina Istaknut

Mikelanđelo Merizi da Karavađo - Dionis Mikelanđelo Merizi da Karavađo - Dionis

Antički grčki bog vina Dionis je u mitologiji Rimljana poznat kao Bahus. Drevni izvori povezuju Trakiju sa njegovim rođenjem, a antički grčki pisac Herodot ga pominje kao deo Tračkog panteona. Prema prevodima sa grčkog, njegovo ime znači "sin neba i zemlje", a u antičkoj grčkoj umetnosti je često prikazivan odeven u dug jonski hiton, sa bršljanom u kovrdžavoj kosi i peharom ili vinovom lozom u rukama. Božanska misija Dionisa je bila da zvucima svoje svirale donese kraj svim brigama. Uz njegov lik i ime vezuju se ditirambe, grčke tragedije i komedije.

Prema jednom od mitova, Dionis je bio sin Zevsa i Persefone, kraljice podzemnog sveta. Da bi ga sačuvao od besa svoje žene Here, Zevs je sakrivao Dionisa. Titani su namamili dete igračkama, uhvatili ga i pokidali na sedam delova, a posle toga su ga skuvali, ali Zevs ih je kaznio i pogodio svojom munjom. Samo je srce malog Dionisa preostalo koje je Zevs ušio u svoje bedro kako bi ga ponovo rodio. Od pepela koji je ostao posle sukoba sa titanima bogovi su napravili ljude. Zato njihova priroda ima dve strane: na jednoj strani u njihovim venama teče krv Dionisa, a na drugoj imaju meso onih koji vređaju bogove.

Prema drugom mitu, Dionis je sin Zevsa i Semele, lepe Kadimove i Harmonijine kćerke. Saznavši da će Semela roditi sina, Zevsova žena Hera da bi sprečila rađanje deteta nagovorila je Semelu da od Zevsa traži da joj se prikaže u svom božanskom obliku. Zevs je udovoljio zahtevu Semele i pokazao joj se u sjaju munja i tutnjavi gromova. Sjaj munje spržio je smrtnicu, a dete koje je Semela nosila pod grudima Zevs je spasao iz ognja i ušio ga u svoje bedro kako bi ga ponovo rodio. Da bi sačuvale dečaka od Herinih zlih namera, nimfe su ga sakrile u duboku pećinu na brdu Nisa čiji je ulaz zarastao vinovom lozom. Tu se Dionis upoznao sa vinovom lozom, probao njen slatki plod i pio vino, što nastaje iz njega.

Pošto je izumeo pravljenje vina, Dionis je sa svojom pratnjom krenuo u pohod. On je poneo sa sobom vinovu lozu, učio stanovništvo vinogradarstvu i pravljenju vina i širio kult vina. Savladavši neprilike sa kojima se susretao stekao je priznanje moćnog boga, a njegovom daru vinu je pripalo počasno mesto među svim pićima.

Glavno obeležje Dionisovog kulta je orgijazam, a središte kulta su bile planine. Dionisa su obožavale žene, koje su posle dugih lutanja i velikih napora, pod dejstvom igre, muzike i opojnih sredstava padale u zanos. Njegove pratilje Menade ( Bahantkinje) su lutale planinama i šumama, ispunjene božanskim nadahnućem. U antičkoj Grčkoj su ga proslavljali više puta u toku godine.

Pročitano 4568 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Dionis - bog vina