Artnit

Sreda, 13 Juni 2018 10:21

Knjiga o Juditi Istaknut

Luka Kranah Stariji - Juditina pobeda Luka Kranah Stariji - Juditina pobeda

Judita je jedna od knjiga Svetog pisma, deo Starog zaveta. Zato što sadrži anahronizme, hronološka nepodudaranja neki naučnici smatraju da nije istinita priča, već prva istorijska moralna pripovetka i da se može čitati kao parabola ili alegorija. Ova knjiga je tokom vekova inspirisala mnoge slikare, vajare, pisce i kompozitore.

Knjiga o Juditi opisuje spašavanje Jevreja posredstvom žene koja osvetljava istinu da Bog ne napušta svoj narod. Jevrejka Judita, što na hebrejskom znači Jevrejka ili slavljena je bila bogojažljiva udovica Manašea tri godine i četiri dana i šesnaesta generacija izraelske loze. Od smrti muža ona je živela asketski, u celibatu i postu. Kada je čula o opasnosti koja je zadesila njen rodni grad Vetuliju, poziva gradske starešine i kritikuje ih što su postavili Bogu "rok" od pet dana da ih spasi i kaže: "Jer ako ne želi u toku pet dana da nam pomogne, On ima vlast u koje hoće dane da nas pokrije ili da nas pogubi pred licem neprijatelja naših. Pa vi ne dajte jemstvo savetima Gospoda Boga našega, jer nije kao čoveku Bogu pretiti, niti kao sinu čovečjem suditi."

Da bi zaštitila Vetuliju i spasila jevrejski narod, koji je gubitkom vere u Boga postao apatičan i prestao da pruža otpor asirskom osvajaču, Judita je odlučila da zavede vojskovođu neprijateljske vojske oholog Holoferna. Koristeći svoju lepotu i u pratnji svoje verne sluškinje, ona odlazi u neprijateljski tabor i svojom mudrošću i lukavošću uverava Asirce, pa i vojskovođu Holoferna, u svoju navodnu misiju. Zahvaljujući velikoj lepoti plemkinje i njenoj želji da služi njegovoj vojsci Holofern ju je pozvao da bude njegov gost. Posle praznika kada je ostala sama s njim uputila je molitvu Nebu: "Bože Izraelov, ojačaj me danas." Zatim je u dva snažna udarca mačem po vratu, pijanom Holofernu odrubila glavu, koju je odnela svojim sunarodnicima. Njen čin je obnovio snagu i hrabrost Jevreja i izazvao haos u asirskoj vojsci. Vojska je brzo pobegla, a ljudi iz Vetulije su ostali u miru.

Odlukom da se žrtvuje za sveopšte dobro svog naroda, Judita postaje njegova spasiteljica, simbol otpora i nepokolebljive vere u Boga. Istovremeno njena pobožnost, hrabrost i junaštvo postaju uzor za praćenje.

Pročitano 2507 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Knjiga o Juditi