Artnit

Utorak, 01 Maj 2018 10:38

Ludistički pokret - "instinktivni" bunt protiv novog ekonomskog poretka Istaknut

Ilustracija ludističkog pokreta Ilustracija ludističkog pokreta

Revolucionarni pokret poznat kao ludizam se razvio u Engleskoj, prvoj industrijskoj naciji, između 1810. i 1820. godine, počevši od tekstilne industrije, prve i najvažnije grane kapitalističkog preduzetništva tog doba. Ludistički pokret je počeo u blizini Notingema krajem 1811. godine, a sledeće godine se proširio na Jorkšir, Lankašir, Darbišir i Lesteršir.

Ludistički pokret je nazvan po pravom ili imaginarnom vođi Nedu Ludu, poznatom kao Kralj Lud, koji je navodno prvi uništio jedan razboj za tkanje čarapa. Pripadnici ovog pokreta, nazvani luditi ili ludisti su smatrali da su mašine krive za masovnu nezaposlenost koja je nastajala za vreme i nakon prve industrijske revolucije. Oni su se masovno borili protiv kapitalističkih preduzetnika i od 1811. do 1816. godine uništavali mašine, rušili fabričke zgrade i podmetali požare u skladištima. Bili su uglavnom maskirani i svoje poduhvate izvodili noću, izbegavajući nasilje nad ljudima i veoma često su imali snažnu lokalnu podršku.

Posle teškog incidenta 1812. godine kada je na grupu ludita otvorena paljba, po naređenju ugroženog poslodavca Horsfola, Britanska vlada donosi zakon protiv ludita. U masovnom suđenju luditima u Jorku 1813. godine su izrečene brojne smrtne kazne vešanjem i deportacije u udaljene kolonije. Narednih nekoliko godina pogubljene su čitave grupe radnika.

Ludistički pokret kao "instinktivni" bunt protiv novog ekonomskog poretka je bio veoma uspešan u određenom periodu i imao jasno revolucionarne namere. Vremenom je međutim, radnička klasa shvatila da uzrok njenog bednog položaja nije u mašinama, već u njihovoj kapitalističkoj primeni, i zato svoju aktivnost usmeravaju u pravcu borbe protiv kapitalističkih društvenih odnosa. Pojam ludit (ludizam) se i danas široko koristi za označavanje pojedinaca ili grupa koje se protive tehnološkim promenama.

Pročitano 7273 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 25 Maj 2020 10:43

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Ludistički pokret - "instinktivni" bunt protiv novog ekonomskog poretka