Artnit

Petak, 27 April 2018 12:53

Hannibal ante portas - Hanibal pred vratima Istaknut

Đovani Batista Tijepolo - Hanibal gleda u glavu Hazdrubala Đovani Batista Tijepolo - Hanibal gleda u glavu Hazdrubala

Kartaginski vojskovođa Hanibal se istakao velikim pobedama nad Rimljanima tokom Drugog punskog rata. Posle tegobnog prelaska preko Alpa 218. godine pre nove ere napao je sa svojom vojskom Rimljane u samoj Italiji i naneo im je nekoliko teških poraza. Kod Kane je gotovo u potpunosti uništio rimsku vojsku od 80 000 vojnika. U Rimu je zavladala panika koja je došla do izražaja u kasnijoj latinskoj izreci Hanibal ante portas ili prevedeno sa latinskog jezika Hanibal pred vratima.

Izvorna formulacija, Hannibal ante portas se može naći u prvom govoru rimskog političara i pisca Marka Tulija Cicerona protiv Marka Antonija i u filozofskoj raspravi O krajnostima dobra i zla. Ovom formulacijom se koristio i rimski istoričar Tit Livije.

Izvorno je izreka Hannibal ante portas imala značenje koje imaju i reči upotrebljene u njoj, to jest Hanibal je pred vratima. Ali, pošto je ime kartaginskog vojskovođe predstavljalo sinonim za najveću opasnost koja je pretila tadašnjem Rimu, izreka je ubrzo postala poslovica sa značenjem preti nam najveća opasnost. Takođe, je postala izraz za veliki strah. Poslovično se upotrebljava kao upozorenje da preti neka velika opasnost i zato se koristi kada se upozorava na neku neposrednu opasnost koja preti zemlji, društvu, gradu.

Pročitano 8879 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Hannibal ante portas - Hanibal pred vratima