Odštampajte ovu stranicu
Sreda, 21 Februar 2018 11:23

Blez Paskal - Osnova po kojoj ste vlasnik svoga dobra nije prirodna osnova, nego ljudski poredak Istaknut

Dizajn korica knjige Tri besede o Velikašima Dizajn korica knjige Tri besede o Velikašima

Vi ste bogatstva, kažete, nasledili od predaka; ali nije li hiljadu slučajnosti dovelo do toga da ih vaši preci steknu i sačuvaju? Takođe smatrate da su ta dobra prešla sa vaših predaka na vas nekakvim prirodnim zakonom? To nije istina. Taj zakon zasnovan je isključivo na volji zakonodavaca koji su možda imali dobre razloge, ali znajte da nijedan ne proizlazi iz prirodnog prava koje imate na te stvari. Da im se svidelo da narede da se ta dobra, nakon što su ih Oci posedovali tokom svojih života, vrate republici posle njihove smrti, ne biste imali nikakvog osnova da se na to žalite.

Tako, osnova po kojoj ste vlasnik svoga dobra nije prirodna osnova, nego ljudski poredak. Nekakvo drugačije razmišljanje onih koji su sačinili zakon napravilo bi vas siromašnim; i samo zbog tog slučajnog susreta zbog koga ste se rodili, sa zakonima zamišljenim tako da budu povoljni po vas, vi ste u posedu svih tih dobara.

Ne želim da kažem da to što vam ona pripadaju nije legitimno, i da je nekom drugom dozvoljeno da ih pokrade; jer je Bog, koji je njihov gospodar, dozvolio društvima da načine zakone kako bi raspodelio dobra; i kada su ti zakoni jednom uspostavljeni, nije pravedno kršiti ih.

Republici - državi (bez prejudiciranja oblika vladavine).

Iz dela Tri besede o Velikašima

Pročitano 1840 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 10 Decembar 2018 11:52
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci