Artnit

Nedelja, 03 Decembar 2017 11:45

Pojam buržoazije Istaknut

David Alfaro Sikeiros - Portret buržoazije David Alfaro Sikeiros - Portret buržoazije

Pojam buržoazije je u prošlosti, pa i danas, zavisno od istorijskog perioda i ideološke osnove označavao različite društvene grupe, odnosno klase, a u najširem smislu označavao je građanstvo, odnosno građansku klasu. U društvenoj i političkoj teoriji, pojam buržoazije je u velikoj meri bio odrednica Karla Marksa i onih na koje je uticao. Tako Marks određuje pod pojmom buržoazije vlasnika kapitala i sredstava za proizvodnju. U popularnom govoru pojam buržoazije podrazumeva materijalizam i težnju za "ugledom". Francuski komediograf Molijer je ismejavao, a avangardni norveški dramski pisac Henrik Ibzen je kritikovao buržoaziju.

Savremena francuska reč bourgeois, što znači buržoazija izvedena je iz stare francuske reči burgea, što znači trgovačko mesto. Pojam buržoazije nastao je u srednjovekovnoj Francuskoj, gde je označavao stanovnika grada sa zidinama. Njegovi gornji slojevi postali su važni u XVIII veku, kada je srednja klasa profesionalaca, proizvođača i njihovih književnih i političkih saveznika počela da zahteva uticaj u politici u skladu sa njihovim ekonomskim statusom. Karl Marks je bio jedan od mnogih mislilaca koji su tretirali Francusku revoluciju kao revoluciju buržoazije.

U marksističkoj teoriji buržoazija ima herojsku ulogu zbog industrijalizacije i modernizacije društva. Međutim, ona takođe pokušava da monopolizira prednosti ove industrijalizacije i modernizacije eksploatisanjem proletarijata bez imovine i time stvara revolucionarne tenzije. Krajnji rezultat, prema Karlu Marksu, biće konačna revolucija u kojoj se ekspropriše imovina buržoazije i klasni sukob, a eksploatacija i država ukidaju.

U velikom delu zapadnog diskursa, pojam buržoazije je skoro nestao iz rečnika političkih pisaca i političara do sredine XX veka. Danas je ovaj pojam dobio pejorativno značenje, ali više vezano uz nekadašnji status buržoazije kao srednje klase. Takođe, ovim pojmom se označavaju osobe kojima nedostaje sofisticiranost bogatih, ali i autentičnost siromašnih slojeva.

Pročitano 2410 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 05 Decembar 2019 11:36

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Pojam buržoazije