Artnit

Subota, 18 Novembar 2017 11:59

Pojam vrednosti Istaknut

Vrednost je apstraktna kategorija preuzeta iz filozofije. Ona ima subjektivni karakter i po pravilu, za jednu vrednost se vezuje više srodnih stavova i širi repertoar ponašanja. Kao opštija i relativno trajna orijentacija, vrednost označava najopštije verovanje o tome šta je dobro, ispravno i poželjno. Za svakog čoveka vrednosti su životni orijentiri, ali i orijentiri ljudima u njihovim međusobnim odnosima, kao i u odnosima prema svetu i prirodi.

Prema Talkotu Parsonsu vrednosti predstavljaju moralna uverenja i kao takva su osnova ljudske racionalnosti i opravdanja za životne izbore. Milton Rokič određuje pojam vrednosti kao temeljna uverenja koja karakteriše "specifičan način ponašanja ili krajnje stanje postojanja lično ili društveno poželjniji od protivnog ili obrnutog načina ponašanja ili krajnjeg stanja postojanja". Klajd Klakhon naglašava eksplicitni i implicitni karakter vrednosti svojstvenih pojedincu ili grupi: "Vrednosti nisu u željama, već radije u poželjnosti - to jest, u onome što želimo, već i što osećamo da je ispravno i prikladno da se želi za sebe i druge. Vrednosti su zapravo apstraktni standardi koji prevazilaze impulse trenutka i prolazne situacije."

Svaka vrednost ima sadržaj i intenzitet. Sadržaj vrednosti pokazuje šta ljudi smatraju dobrim i važnim, a intenzitet koliko to smatraju dobrim i važnim. Vrednosti pojedinaca koje su poređane po važnosti predstavljaju individualni sistem vednosti, koji pokazuje ne samo koje su vrednosti važne, već i predispozicije pojedinca da se ponaša na određeni način.

Vrednosti se formiraju tokom socijalnog učenja pod uticajem različitih agenasa socijalizacije namerno ili spontano, doprinose da se određene vrednosti prihvate i usvoje. One nastaju veoma rano, a najveći uticaj na razvoj vrednosti ima porodica, a zatim i neposredno okruženje: šira porodica, drugovi, škola, crkva i razne društvene institucije.

Kao deo ličnosti vrednosti prožimaju sve psihičke procese - osećanja, opažanje, volju, pažnju i pamćenje i tako utiču posredno i na psihičke osobine - sposobnosti, navike, interesovanja, temperament i karakter; utiču i na ponašanje - postupke i reakcije. Kao relativno stabilne dispozicije, vrednosti zauzimaju centralno mesto u strukturama ličnosti pojedinaca i imaju velike motivacione potencijale koji utiču na sve što čovek želi, misli ili radi.

Postoje vrednosti koje imaju univerzalni, opšteljudski karakter kao što su sloboda, jednakost, istina, pravda, dobro, ljubav, lepota, solidarnost, integritet ljudske jedinke. One su merila za sve posebne i pojedinačne vrednosti, koje su po pravilu, hijerarhijski organizovane, konstituišu se u formi hijerarhijskih sistema.

Pročitano 5548 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Pojam vrednosti