Artnit

Petak, 22 Septembar 2017 11:25

Erih From - Nužno je zabraniti sve metode "ispiranja mozga" u industrijskoj i političkoj propagandi Istaknut

Ilustracija "ispiranja mozga" Ilustracija "ispiranja mozga"

Te metode "ispiranja mozga" su opasne ne samo zato što nas nagone da kupujemo stvari koje nam nisu ni potrebne, i ne želimo ih, već zato što nas dovode do toga da biramo političke predstavnike koji nam ne bi ni trebali niti ih želimo kad bismo potpuno vladali svojim umom. Ali zbog hipnotičkih metoda koje se koriste u propagandne svrhe, mi ne vladamo u potpunosti našim umom. Da bismo suzbili ovu sve veću opasnost, moramo zabraniti upotrebu svih hipnotičkih oblika propagande - kako roba, tako i političara.

Političke metode upotrebljavane u oglašavanju i političkoj propagandi predstavljaju ozbiljnu opasnost za mentalno zdravlje, naročito za jasno i kritičko mišljenje i emotivnu nezavisnost. Uopšte ne sumnjam da bi studije pokazale kako je oštećenje mozga od sklonosti drogi samo delić oštećenja koji uzrokuju metode "ispiranja mozga", od sublimiranih sugestija do takvih poluhipnotičkih izuma kao što je stalno ponavljanje ili skretanje racionalne misli apelom na polnu požudu "I'm Linda, fly me!"). Zaluđujeće je bombardovanje sasvim sugestivnim metodama u oglašavanju, a iznad svega u televizijskoj reklami. Taj nasrtaj na um i osećanje za stvarnost prati pojedinca svuda i stalno: tokom mnogočasavnog gledanja televizijskog programa, tokom vožnje automobilom, u političkoj propagandi kandidata itd. Poseban učinak tih sugestivnih metoda je stvaranje zadovoljstva polubudnosti, verovanja i neverovanja, gubitka vlastitog osećanja za stvarnost.

Ukidanje otrova masovne sugestije delovaće na potrošače kao šok povlačenja/ukidanja koji će se malo razlikovati od simptoma povlačenja narkomana koji prestaje da uzima drogu.

Iz dela Imati ili biti?

Pročitano 2588 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 28 Maj 2023 15:38

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Erih From - Nužno je zabraniti sve metode "ispiranja mozga" u industrijskoj i političkoj propagandi