Artnit

Subota, 12 Avgust 2017 10:40

O pojmu katarze Istaknut

Hose Klemente Orosko - Katarza Hose Klemente Orosko - Katarza

Pojam katarze potiče od grčke reči katharos, i znači pročišćenje. Ovaj pojam, koji uvodi Aristotel u Poetici, znači u prvobitnom, najopštijem smislu moralno čišćenje duše od čulnosti tako da to čišćenje istovremeno deluje na celokupnu ličnost čoveka. Njegovo značenje je predmet kritičke debate tokom vekova.

U antičkoj filozofiji katarza se određuje kao duhovno pročišćenje, oslobađanje koje dovodi do duhovne ravnoteže. Platon govori o smrti kao o katarzi (odvajanju) duše od tela. Aristotel smatra da je zadatak katarze da se duša pročisti od štetnih afekata i pri tome naglašava estetski pristup i očišćenje duše estetskim putem, na primer prilikom posmatranja nekog umetničkog dela i tvrdi da je svrha tragedije da izazove "užas i sažaljenje" i na taj način utiče na katarzu ovih emocija. U Hipokratovoj medicini katarza je značila telesno očišćenje, isterivanje iz tela tvari koje izazivaju bolest.

Kroz istoriju katarza je menjala značenje kod dramatičara. Pisci grčkih tragedija smatrali su da se mudrost stiče učenjem kroz patnju. U tragedijama francuskog klasicizma Pjer Kornej i Žan Rasin katarzu određuju u moralnom smislu, kao stanje koje će sprečiti gledaoca u ponavljanju kobnih postupaka tragičnih likova.

U psihologiji se katarza često definiše kao složeni proces kojim se potisnute ideje dovode u svest, a zatim abreagiraju ponovnim preživljavanjem ili verbalizacijom, čime se smanjuje tenzija izazvana potisnutim patogenim iskustvima i neprijatnim emocijama povezanim s njima. Metoda katarze primenjuje se u psihoanalizi tako što se izazivaju potisnuti afektivni doživljaji i time otklanja njihov dalji štetni uticaj na podsvest.

Pročitano 3834 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 23 Oktobar 2019 10:30

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo O pojmu katarze